Annons

Förvärrad kockbrist kräver utlandsrekryteringar

zoom Banna Thioubou, Eures-rådgivare på arbetsförmedlingen, <br />
och Dragan Unic, kökschef på Stufvenäs Gästgifveri i Kalmar. Foto: Privat/Stufvenäs Gästgifveri
Banna Thioubou, Eures-rådgivare på arbetsförmedlingen,
och Dragan Unic, kökschef på Stufvenäs Gästgifveri i Kalmar.
Foto: Privat/Stufvenäs Gästgifveri
NYHETER. Kockbristen har blivit mer akut under pandemin när yrkesverksamma kockar bytt bana. Arbetsförmedlingen beräknar att det kommer saknas 5000 kockar 2030. Många restaurangägare väljer nu att söka kompetens utanför Sverige.
Annons

Kockbristen var ett faktum även innan coronapandemin slog till, men nu har kompetensbehovet blivit så stort att arbetsgivarna måste söka sig utanför Sveriges gränser för att fylla luckorna. Detta var SVT Nyheter först att rapportera om.

– Det är väldigt många kockar som blivit permitterade och uppsagda under pandemin som sökt sig till andra branscher och utbildat sig till något annat. Många har gått till kommuner och regioner där man har mer bekväma arbetstider. Det gör att alla inte kommer tillbaka, säger Banna Thioubou, Eures-rådgivare på arbetsförmedlingen i Kalmar län.

Lösningen: rekrytera kockar från Europa

Under våren har Eures, ett nätverk där Arbetsförmedlingen samarbetar med andra arbetsförmedlingar i Europa, hjälpt ett 20-tal restaurangägare i Sverige att tillsätta närmare 60 kocktjänster. Rekryteringen sker under pandemin genom onlineevent där arbetsgivare får träffa handplockade kandidater från Spanien, Italien och Frankrike.

– En av arbetsgivarna sa att han aldrig sett så många bra CV:n förut. Det här är erfarna kockar som inte har svårt att hitta jobb i sina hemländer, men som vill testa på Sverige då vi har bättre arbetsvillkor och löner här, säger Banna Thioubou.

Spanska kockar på Stufvenäs

Dragan Unic, kökschef på Stufvenäs Gästgifveri i Kalmar, har dragit nytta av den här rekryteringsmöjligheten. Sedan någon vecka tillbaka är två spanska kockar med erfarenheter från restauranger i Storbritannien och Dubai på plats i hans kök.

– Det är svårt för oss som finns på ”landet” att rekrytera från våra storstäder. Dessutom söker vi inte bara händer, utan kockar som faktiskt kan utveckla köket och hjälpa oss att nå våra mål. Därför har det här samarbetet varit väldigt bra, säger Dragan Unic och fortsätter:

– Jag planerar att vara med på ännu en satsning, för vi behöver fler kockar. Nästa steg är att även söka utländsk serveringspersonal med samma höga kompetens.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter