Annons

Från ”bellboy” till Sverigechef

zoom Johan Appelgren har gått hela vägen inom First Hotels. Och han kan inte tänka sig en bättre bransch. Foto: Pressbild
Johan Appelgren har gått hela vägen inom First Hotels. Och han kan inte tänka sig en bättre bransch. Foto: Pressbild
NYHETER. Johan Appelgren har haft nästan alla jobb som hotellbranschen kan erbjuda och sitter nu i ledningen för First Hotels. ”Jag tror absolut att man kan göra samma karriärresa i dag”, säger han.
Annons

– Jag älskar verkligen den här branschen. Variationen i uppgifterna, alla olika åldrar bland dem som jobbar och att man som ung kan få chanser att ta sig framåt som få andra branscher kan erbjuda, säger Johan Appelgren.

Som liten ville han bli reseledare och han har alltid vetat att han vill arbeta med människor. För 20 år sedan bar han hotellgästernas väskor på sitt första hotelljobb, med siktet tydligt inställt på att en dag bli hotelldirektör. I dag har han passerat det karriärsmålet med råge och är nu en av hotellbranschens mäktigaste, med driftansvar för First Hotels operativa verksamhet i Sverige.

Tror du att det är möjligt att göra samma typ av karriär idag, eller behövs det annan typ av kompetens nu?

– Både och, tror jag. Det är absolut möjligt att göra samma resa som mig, men inom vissa områden specialiserar sig branschen allt mer och behöver få in folk med helt ny kompetens till vissa tjänster. Men den karriärresa just jag har gjort är fortfarande fullt möjlig.

Hotell- och restaurangbranschen skriker efter personal, hur attraherar man kompetens och får den att stanna?

– Det viktigaste är att framhålla att i vår bransch kan du göra karriär på ett helt annat sätt än i de flesta andra branscher. Alla kan såklart inte bli chefer, och vill inte bli det heller. Men oavsett position så tycker jag att ledningen alltid ska lyssna på de unga och se till att involvera dem mer i verksamheten.

– Jag tror även att vi blir bättre och bättre på att ta vara på unga talanger. En ung ålder behöver inte vara något hinder idag, det kan vara en fördel, särskilt i och med den digitaliseringsprocess som vi går igenom nu. Vi är väldigt fokuserade på intern rekrytering av personal inom First Hotels, senast i måndags befordrade jag en 24-årig tjej i Malmö till hotellchef.

Om man vill ge sig in i hotellbranschen och bli framgångsrik, vad ska man tänka på?

– Jag tycker man ska visa initiativ och intresse, men även ställa krav på sina ledare. Tidigare kanske det inte förväntades, men idag är det tvärtom ett sätt att visa engagemang.

– Tacka ja när du får ett erbjudande, våga hoppa på och lita på att chefen som ger dig chansen tror på dig.

– När Obama var i Norge nyligen sa han i ett tal: Be kind and be useful. Genom att visa vänlighet, respekt och intresse för dina uppgifter kommer du långt.

Idag sitter du på huvudkontoret, men du har ju länge jobbat som hotelldirektör. Saknar du något från dina år på ”golvet”?

– Ja, visst gör jag det. Nu är jag ju fortfarande mycket ute på hotellen och deltar i verksamheten, men det är klart att det är annorlunda att plötsligt ha ett jobb där folk säger ”hejdå” och går hem till sig på eftermiddagarna. På ett hotell jobbar man tätt sammanknutna dygnet runt och även om jag är extremt nöjd med mitt jobb idag kan jag sakna den speciella känslan ibland.

Du har aldrig övervägt att byta bransch?

– Det är klart att jag ibland har funderat på hur det hade varit att testa en annan bransch, men jag har aldrig hittat något som lockar mig mer. Sedan är ju det här det enda jag kan, säger Johan Appelgren med ett skratt.