Annons

Från jord till bord när tv-kock startar utbildning med Hvilan

zoom Hvilan utbildning och kocken Tareq Taylor vill skapa ett<br />
 möte mellan odling och gastronomi. Foto: Hvilan, Peter Kroon
Hvilan utbildning och kocken Tareq Taylor vill skapa ett
möte mellan odling och gastronomi.
Foto: Hvilan, Peter Kroon
NYHETER. Odlingsskolan Hvilan utbildning inleder ett samarbete med tv-kocken Tareq Taylor, där han får rollen som matkreatör och inspiratör för skolans nya utbildningar i odling och gastronomi.
Annons

– Tareq Taylor är en inspiratör och en stor kraft i det vi gör, och vi har ingått i ett långsiktigt samarbete där han ska vara involverad över tid.

Det var skolan Hvilan Utbildning som initierade det samarbete med Tareq Taylor, och som till hösten ska mynna ut i i två nya gymnasieutbildningar, varav den ena heter Odling och Gastronomi, för vilken skolan har ansökt om en särskild inriktning inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Med utbildningen Odling och Gastronomi skapar vi tillsammans intressanta och viktiga förutsättningar för att forma utvecklingen av framtidens mat, specifikt inom det gröna, säger Hvilan Utbildnings vd Elisabeth Broberg Lewén.

Vad har ni identifierat för behov?

– Vi såg ett behov av att knyta ihop restaurangbranschen med den gröna branschen – och att förse de två branscherna med personer som har kunskap om hela cirkeln, från ax till limpa.

Samarbetet började i liten skala för 1,5 år sedan, och grundar sig på en gemensam idé om att restaurangbranschen och den ”gröna bransch” som Hvilan representerar borde närma sig varandra för att öka förståelse för råvaror och råvarors kvalitet inom de olika områdena.

– Genom utbildad personal med hög kunskap vad gäller både odling och gastronomi blir Hvilan Utbildning ett nav där nyskapare inom mat- och odlingskreation möter branschen på ett innovativt sätt. Grundtanken är enkel men än så viktig – att sträckan mellan frö till fat blir kortare, säger Elisabeth Broberg Lewén.

Skolan och Tareq Taylor har träffats kontinuerligt under det gångna året för att diskutera vika behov som finns, vad utbildningen ska innehålla och var nivån ska läggas. Man har också fört samtal med Grythyttan om utbildningarna, och planen är att under hösten 2018 uppföra ett matforum på skolan där branscherna kan mötas kring frågor som förädling, gastronomi och kvalitet.

– Matforumet blir arenan där vi samlar våra utbildningar, och en naturlig mötesplats mellan kockar och den gröna branschen.

Gymnasieutbildningarna som lanseras i höst blir breda utbildningar med stort fokus på det gröna. Den ena är en mer klassisk kockutbildning, och den andra med mer inriktning på odling och gastronomi.

– Den senare är verkligen från jord till bord såtillvida att du sår, du får en känsla för vilka odlingsbetingelser som har betydelse för smak, och vad en faktisk kvalitet består i. Du får en kunskap och känsla för hur du ska använda hela produkten i sin yrkesroll, säger utbildningschef Jimmy Sjöstedt.

Planen är att tillsammans med Tareq Taylor bygga på med fortbildningskurser för utbildade kockar. När exakt dessa ska lanseras är inte fastställt. I de två gymnasieutbildningarna som ska lanseras till hösten finns 24 platser i vardera, och Odling och Gastronomi erbjuder riksintag.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...