Annons

Frithiofs nya privatjetssatsning går som tåget

zoom Krögaren Pontus Frithiofs företag satsar på catering till flygplan. Foto: Martin Löf/Ossian Langenborg
Krögaren Pontus Frithiofs företag satsar på catering till flygplan. Foto: Martin Löf/Ossian Langenborg
NYHETER. Från stjärnkrog till jetplan. Krögaren Pontus Frithiofs företag har fått en ny inriktning som cateringleverantör till privata flygplan. ”Det finns nog inget vi inte kan lösa”, säger ansvarige Therese Byström.
Annons

För drygt två år sedan öppnade Pontus Frithiof restaurang på Arlanda. Sedan dess har Pontus in the Air vuxit, med det enklare konceptet Monstro Burgers & Pasta, en lounge för American Express premiumkunder – och nu i år även catering till de privata jetplan som flyger in på Bromma och Arlanda.

– Vi matchar alla beställningar som kommer in. Även om det är en pengafråga så finns det nog inget vi inte kan lösa, säger Therese Byström, ansvarig för den här cateringdelen.

All mat görs på plats i egna köket på Arlanda. Det flesta beställningar kommer från Pontus in the Airs meny, men det kan även vara kanapéer, choklad och tidningar som kunden önskar.

– Vi packar allt i stora Atlas-boxar i metall. Maten måste få plats i trågen, annars går det inte. Och så ska det vara skaksäkert, såklart. Sen ska finishen med uppläggningen och garnityr hålla hela vägen, säger Therese Byström.

Hon berättar att de tar ansvaret fram tills planet. Därefter är det personal ombord som tar över. Och det går som tåget med flygplatsbeställningarna.

– Det går stadigt uppåt. Igår hade vi tre beställningar, idag ingen, det beror på vilken dag i veckan det är.

Största fjädern i hatten är statsflygen. Regeringen vill ha maten serverad på porslin och det får de, till skillnad från andra beställare. Therese berättar också att förvånansvärt många väljer att gifta sig på Arlanda. Minst en gång i månaden hålls en vigsel ute på flygplatsen.

– Då kan vi till exempel ordna en champagneprovning åt följet innan de åker vidare, säger Therese Byström.

Hon caterar även till den säkerhetsklassade VIP-byggnaden på Arlanda. Den har egen parkering, ingång, säkerhetskontroll och nu fått fler rum. De flesta som använder det huset är incognito med Therese hoppas på en riktig höjdare framöver så hon får en ”rejäl utmaning att bita i”.

Pontus Frithiof känner sig trygg i sin nya satsning. Det är svårt att säga något om siffror redan men han har goda förhoppningar inför kommande år.

– Med många år inom catering och god kännedom om målgruppen bestämde vi oss för att satsa på privatjets-catering. Ett bemannat á la carte-kök 18 timmar per dygn alla dagar i veckan och mycket erfarenhet gör att vi känner oss tillfreds med denna spännande satsning, säger krögaren.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...