Annons

”Gäller inte maxgräns på fyra”

zoom Visita arbetar hårt för att restriktionerna för serveringsställen <br />
ska lättas så snart det går. Foto: Colourbox
Visita arbetar hårt för att restriktionerna för serveringsställen
ska lättas så snart det går.
Foto: Colourbox
NYHETER. Regeringen föreslår en förlängning av den tillfälliga smittskyddslagen för serveringsställen till september. Visitas chefsjurist Stefan Lundin förklarar vad som gäller.
Annons

På tisdagen kom förslag om att förlänga den tillfälliga smittskyddslagen för serveringsställen (som i nuläget gäller till och med den 31 maj) till september, vad innebär det för medlemmarna?

– Det skulle innebära bland annat att det under ytterligare fyra månader kommer att finnas vissa krav på att den som driver ett serveringsställe ska ansvara för att vidta vissa åtgärder för att begränsa smittspridningen av sjukdomen covid-19.

Det är många åtgärder som gäller nu, vilka talar vi om i detta fall?

– Att den som driver ett serveringsställe ansvarar för att:

  1. Serveringsställets lokaler och tillhörande områden utomhus som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra,
  2. Verksamheten i övrigt organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras, och
  3. Det finns rutiner för hur smittspridning bland besökare kan förhindras.

Omfattas även restriktionen att man bara får sitta fyra vid ett bord av den tillfälliga lagen?

– Nej! De regler som gäller nu om att gäster ska sitta ned med mat och dryck, högst fyra personer vid samma bord och minst en meters avstånd mellan olika sällskap med mera regleras inte i lagen utan i Folkhälsomyndighetens föreskrifter med stöd av lagen.

Så Folkhälsomyndighetens föreskrifter följer inte automatiskt med den tillfälliga lagen?

– Nej. De föreskrifterna kan ändras närsomhelst, och Visita arbetar med stor kraft för att restriktionerna ska lättas så snart det går. Däremot finns det möjlighet att fortsätta med vissa typer av restriktioner till den 30 september om lagen förlängs.

Var detta ett väntat förslag?

– Med tanke på att pandemilagen gäller till den sista september och att smittoläget just nu ser ut som det gör låg det nog i farans riktning att en förlängning skulle bli aktuell.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...