Annons

Gästhamnar riskerar att gå omkull

zoom Sommaren har varit tuff för majoriteten av svenska gästhamnar, säger Dick Netterlid, generalsekreterare för Riksföreningen Gästhamnar Sverige. Foto: Pressbilder
Sommaren har varit tuff för majoriteten av svenska gästhamnar, säger Dick Netterlid, generalsekreterare för Riksföreningen Gästhamnar Sverige. Foto: Pressbilder
NYHETER. Majoriteten av svenska gästhamnar har haft en kraftig minskning av båtgäster i sommar. ”Nu behövs mer stödåtgärder för att förhindra att medlemmar går omkull”, säger Riksföreningen Gästhamnar Sverige.
Annons

Riksföreningen Gästhamnar Sverige hoppades att en ökning av det svenska båtlivet skulle väga upp tappet av utländska båtgäster till följd av pandemin under sommaren.

Så blev inte fallet. Enligt en undersökning nyligen genomförd bland de 400 medlemshamnar där svarsfrekvensen låg på 40 procent, hade en majoritet haft en minskning av antalet gäster. 79 procent hade upplevt en minskning, varav en stor andel på så mycket som mellan 50 och 80 procent. Det är i högre utsträckning de stads- och samhällsnära destinationerna som har haft en minskning, enligt Dick Netterlid, generalsekreterare för Riksföreningen Gästhamnar Sverige.

– Vi har haft problem på destinationer där aktiviteter har tvingats stänga. Hur det har gått för hamnarna går lite hand i hand med campingvärlden, säger Dick Netterlid.

Är du förvånad över tappet?
– Ja, jag är förvånad. Vi hade inte väntat oss en sådan minskning, och inte i sådan omfattning. Normalt sett har vi 37 procent internationella gäster i våra hamnar, vissa ännu mer, som norra Bohuslän som är helt beroende av norrmännen.

Minskningen av antalet betalande båtgäster får stora ekonomiska konsekvenser för flera av Gästhamnar Sveriges medlemmar, menar Dick Netterlid.

– Man har gått in med fulltalig personalstyrka inför sommaren eftersom man har varit tvungen att upprätthålla viss säkerhet med anledning av covid-19, så när beläggningen minskar ligger de höga kostnaderna kvar.

– Vissa hamnar är rädda för sin överlevnad, 30 procent av dem är privatägda, det blir väldigt tufft för dem.

Hur ska de klara sig?
– Det måste vidtas fler stödåtgärder för att de ska kunna ta sig igenom detta. Det är viktigt att omställningsstödet förlängs rejält, och att hyresrabatterna omfattar även dessa verksamheter. På längre sikt är det också viktigt att politikerna sänder signaler om att man arbetar för en momssats för hela besöksnäringen, vi måste komma ned på samma nivå som alla andra branscher i besöksnäringen.

Hur många kan riskera att gå omkull?
– Det är lika allvarligt om de är en eller 200, för det drabbar en hel destination, nu är det upp till regeringen att hjälpa hamnarna att komma över bron.