Annons

Göteborg: Matlådor ska ersätta plastlådor vid uteluncher

zoom Göteborg vill bli Sveriges första engångsfria stadskärna. Foto: Göteborg & Co
Göteborg vill bli Sveriges första engångsfria stadskärna. Foto: Göteborg & Co
NYHETER: Matlådemanifestation ska minska användandet av engångsförpackningar i Göteborg. Tio restauranger är med på tåget och välkomnar gäster som vill ha sin mat serverad i egen låda.
Annons

I dag fredag klockan tolv hålls en manifestation på Kungsportsplatsen i centrala Göteborg som ska få göteborgarna att våga ta med sig en egen matlåda när de går ut och köper lunch på restaurang. Detta är startskottet på ett initiativ som Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg står bakom. Tio restauranger är först ut med att sätta upp dekaler som visar att de välkomnar medhavd matlåda.

– Nästa år kommer det införas ett förbud mot engångsförpackningar i plast och då var vår tanke att gå lite före förbudet. Sedan handlar det också om att det blir mindre skräp i vår stad om engångsförpackningarna blir färre, säger Ulrika Barkman planeringsledare på park- och naturförvaltningen i Göteborg och projektledare för Engångsfritt Göteborg.

Manifestationen går ut på att alla som vill möts upp på Kungsportsplatsen för att sedan gå och köpa lunch i sina egna matlådor hos de anslutna restaurangerna.

I dag finns inget förbud mot att ta med sig en egen låda till restauranger. Ansvaret ligger hos lunchgästen själv att se till att matlådan är ren och hel.

– När vi har frågat folk vad som hindrar dem från att ta med en egen låda till restauranger är ofta den första reaktionen att man inte ens tänkt på att man kan göra det. Men det finns också en rädsla för att restaurangerna inte skulle tycka att det var okej, säger Ulrika Barkman.

Har det varit lätt att få med sig restaurangerna på tåget?
– Det är ingen av de vi frågat som har sagt nej, och det har redan hört av sig fler restauranger som undrar om de också får sätta upp dekalerna. Vi har satt ett blygsamt mål att 20 restauranger ska ha anslutit sig i maj när själva projektet ska utvärderas, men det verkar som att vi kommer ha uppnått det målet redan innan vi ens har börjat, säger Ulrika Barkman.

Vad har du för förhoppningar inför manifestationen?
– Jag hoppas att många kommer till Kopparmärra och har med sig sin matlåda. Jag hoppas också att de här tio restaurangerna får många besök i morgon och verkligen märker en skillnad att fler gäster vågar ta med sig egen låda.

Skyltmaterialet som restaurangerna ska använda för att visa att de välkomnar lunchgäster som tar med sig egen matlåda kan laddas ner gratis från Göteborgs stads hemsida. Ulrika Barkman hoppas att aktörer även utanför Göteborg hoppar på tåget för att minska användandet av engångsförpackningar.

– Det vore väldigt kul om fler vill hänga med på detta, vi vill att budskapet sprider sig, säger Ulrika Barkman.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...