Annons

Gotlands besöksnäring håller andan inför imorgon

zoom Bokningstelefonen har stått tyst på Hotell S:t Clemens. Foto: Hotell S:t Clemens
Bokningstelefonen har stått tyst på Hotell S:t Clemens. Foto: Hotell S:t Clemens
NYHETER. I väntan på nya riktlinjer förbereder sig nu Gotlands besöksnäring för en sommar som inte kommer likna någon annan i historien. ”Det kommer bli illa, frågan är bara hur illa”, säger Carl von Schulman, delägare Hotell S:t Clemens.
Annons

Stadsepidemiolog Anders Tegnell har beskrivit Gotland som en ytterlighet när man tittar på landet som helhet, där det måste skapas en balans mellan näringsliv och sjukvård framåt. Besöksliv har pratat med två aktörer på ön som just nu hoppas på en ljusning inför sommaren.

– Det är väldigt svårt att säga något om hur sommaren kommer bli, men det ser ju tyvärr inte ljust ut i alla fall. Vi har tappat 90 procent av vår marknad i april och maj. Lättar inte restriktionerna ser jag inte att vi kan hämta upp något av det i sommar. Det kommer bli illa, frågan är bara hur illa, säger Carl von Schulman, delägare Hotell S:t Clemens.

Sommargästerna avbokar

Bokningstelefonen har stått helt tyst – med avbrott för när sommargästerna ringt för att avboka sina inplanerade besök på hotellet. Knappt en enda ny bokning för sommaren har kommit de senaste två månaderna. Hela personalstyrkan har permitterats.

– Vi har verkligen varit på den emotionella botten när man tvingas ta till så drastiska åtgärder, men det handlar om att bädda för att överleva. Vi har några bokningar kvar i juli, men risken är såklart att de också kommer avbokas när semestern närmar sig.

Även på Wisby Strand och klassiska Kallis, som brukar locka flera tusen besökare under semesterveckorna, förbereder man sig för en sommar som inte kommer likna de vanliga somrarna på Gotland.

– Vi planerar för någon form av servering på Strands Veranda och även någon typ av verksamhet på Kallis, men inte i närheten av hur det brukar se ut. Det blir lugnare och på ett sätt där vi kan ta emot folk under väldigt kontrollerade former, säger Johan Lindvall, vd för Wisby Strand och Kallis.

29 maj – ett ödesdatum

Nu håller hela Gotland andan inför imorgon, den 29 maj, då regeringen ska presentera vilka restriktioner och riktlinjer som gäller framåt. Johan Lindvall hoppas på ett besked som inte sätter Gotland i ett särskilt svårt läge.

– Jag hoppas att vi kan få till någon typ av resande i sommar, självklart med hänsyn till sjukvården som är det viktigaste i det här läget. Men vi som arbetar inom besöksnäringen hade velat se att man inte särbehandlar Gotland och stoppar allt resande hit när det gäller andra regler inom landet, säger han.

Carl von Schulman trycker på att stora delar av Gotlands befolkning längtar efter turisterna, även om en liten grupp människor skriker högt för att stoppa dem.

– Den polariseringen är väldigt olycklig och onödig. Besöksnäringen på Gotland är beroende av turisterna och sommargästerna, och vi förlorar våra jobb när de inte får komma hit. Jag har faktiskt fått samtal från gäster som undrar om de vågar komma till ön om restriktionerna lättar eller om man blir lynchad då, säger Carl von Schulman och fortsätter:

– Mitt budskap är att vi håller öppet, och så är vi många som blir glada för varje gäst som kan komma hit.