Annons

Gotländsk krog bäst i EU på ekologiskt

zoom
"Att sätta hållbarheten först har vi gjort sedan 1997", säger Alex Wugk, kökschef på Lilla Bjers. Foto: Lilla Bjers
NYHETER. Den ekologiska restaurangen Lilla Bjers på Gotland har fått utmärkelsen EU:s bästa ekologiska restaurang 2022.
Annons

Lilla Bjers Gårdskrog, strax söder om Visby på Gotland, är familjegården som började odla ekologiskt redan 1997. Strax därefter blev de Krav-certifierade. Nu har de fått utmärkelsen EU:s bästa ekologiska restaurang 2022 i European Organic Awards.

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

– Vi visste att vi var nominerade, bara det i sig var en chock för oss. Det var också kul att få åka till Bryssel och ta emot bekräftelsen på allt det vi gör, framför allt för Göran och Margareta Hoas som äger gården. Priset är en morot för dem som redan jobbar hållbart och att vilja fortsätta med det, säger Alex Wugk, Kökschef Lilla Bjers.

Varför vann just ni?

– Jag tror att det har att göra med att vi jobbar hållbart på ett sådant naturligt sätt. Att sätta hållbarheten först har vi ju gjort sedan 1997. Det är i dag självklart och vi behöver inte ens tänka vilket som är rätt beslut. Det är naturligt för oss på alla plan, i vår odling, butik och restaurang.

Vad betyder det här för Lilla Bjers?

– ­Först och främst betyder det att vi ska fortsätta med det vi gör. Sedan hoppas vi så klart att fler ska få upp ögonen för oss, och framför allt att inspirera andra till att välja en väg som är mer hållbar. Det behöver inte nödvändigtvis vara krogar, utan även för alla typer av företagande.

Ekologiskt tänk tidigt

Familjegården började tidigt att producera ekologiskt för att sälja i sin gårdsbutik. År 2012 byggde de ett kök för att kunna förädla det de odlade, då produktionen hade blivit så mycket större. Men köket de byggde blev snarare en del i restaurang i ett växthus som hade öppet under sommarsäsongen.

För tre år sedan tog Alex Wugk över driften och nu är det mer en året runt krog.

– Vi är ju från början bara en liten familjegård som hade kunna vara konventionell odling med två, tre anställda. I stället sysselsätter vi tio personer året runt och på sommaren är vi cirka 30, säger Alex Wugk.

Läs mer: Vill öka andelen eko på krogarna