Annons

HĂ„llbarhet och mĂ„ngfald prioriterade frĂ„gor för Årets Kock

zoom Foto: Årets Kock/Samuel UnĂ©us
Foto: Årets Kock/Samuel UnĂ©us
NYHETER. Med nya Ă€gare och nytillsatt styrelse stĂ„r Årets Kock inför en spĂ€nnande utveckling, bĂ„de som tĂ€vling och som bolag. Nya styrelseordföranden Inger Myresten frĂ„n Arla ser fram emot arbetet.
Annons

Årets Kocks nya styrelse, som presenterades tidigare i veckan, bestĂ„r av tre kockar och fyra personer frĂ„n övriga nĂ€ringslivet. Inger Myresten, marknadschef för Arla, blir ny styrelseordförande.

Hur kÀnns den nya styrelsen?

– Det kĂ€nns som att vi fĂ„tt ihop en stark styrelse med bra balans mellan nĂ€ringslivs- och kockerfarenhet.

Vad blir frÀmsta fokus i erat arbete?

– Uppdraget för Årets Kock AB Ă€r att leda svensk gastronomi in i framtiden. FrĂ€msta fokus blir att se till att organisationen som ska driva det operativa arbetet framĂ„t fĂ„r de bĂ€sta förutsĂ€ttningarna för att göra det.

Hur ska ni utveckla Årets Kock?

– HĂ€r mĂ„ste vi skilja pĂ„ Årets Kock som tĂ€vling och Årets Kock som bolag. TĂ€vlingen har de tvĂ„ senaste Ă„ren genomgĂ„tt en stor förĂ€ndring som uppfattas som vĂ€ldigt positiv av bland annat tĂ€vlande kockar. Denna utveckling kommer att fortsĂ€tta och ledas av vĂ„r tĂ€vlingsgrupp. Årets Kock som bolag ska ocksĂ„ utvecklas, bland annat genom att vi ska driva fler initiativ som leder gastronomin och branschen framĂ„t. Det betyder att bolaget ska driva mer Ă€n tĂ€vlingen Årets Kock, Ă€ven om den kommer vara fokus för verksamheten.

Hur ska ni utöka verksamheten ytterligare?

– Vi har redan utökat verksamheten jĂ€mfört med för ett par Ă„r sedan. Till exempel re-lanserade vi Årets Kockelev tidigare i Ă„r, och genom det nya Ă€gandet och den nya styrelsen vill vi intensifiera det arbetet. Årets Kock AB kommer ocksĂ„ att driva fler frĂ„gor Ă€n bara sjĂ€lva tĂ€vlingen Årets Kock.

 Vilka Ă€r de stora utmaningarna med Årets Kock?

– Årets Kock stĂ„r inför samma utmaningar som branschen i stort. Hur fĂ„r vi fler att vĂ€lja kockyrket och hur fĂ„r vi en mer hĂ„llbar bransch med ökad mĂ„ngfald? Detta Ă€r frĂ„gor som Årets Kock AB ska ta ett större grepp omkring och driva vidare sĂ„ att vi gemensamt med övriga aktörer i branschen fĂ„r till den förĂ€ndring som vi alla vill se.

Årets Kock fick nya Ă€gare i vĂ„ras – hur kommer detta att mĂ€rkas i tĂ€vling/ evenemang och kommunikationen kring dessa?

– Som ny Ă€garkonstellation Ă€r vi fast beslutsamma i att fortsĂ€tta utveckla Årets Kock som en gastronomisk plattform. Vi har vĂ„rt första styrelsemöte inom kort sĂ„ detaljer fĂ„r vi Ă„terkomma till. FörĂ€ndringen av Ă€gandet i bolaget kommer inte att pĂ„verka sjĂ€lva utformningen av tĂ€vlingen. Årets Kock Ă€r SM i professionell matlagning dĂ€r mĂ„let Ă€r att kora Sveriges bĂ€sta kock.