Annons

Han bakade hem en seger i Pizza-SM

zoom Sveriges bästa pizza och dess receptmakare Amir Bozaghian. Pressbild.
Sveriges bästa pizza och dess receptmakare Amir Bozaghian. Pressbild.
NYHETER. Degen får det inte fuskas med, den är pizzans aorta. Det stod klart när bagaren Amir Bozaghian från Vezzo i Umeå kammade hem segern i Pizza-SM under torsdagen. "Varje pizza jag gör på jobbet är en tävlingspizza för mig", säger han i segeryran.
Annons

För bara några veckor kom han hem från Pizza-VM i Parma.

Där sades det att Amir Bozaghian var en av de tio bästa.

Men i Sverige är han numero uno. Det stod klart under torsdagen när han sopade banan med sin degspade under Pizza-SM, som gick av stapeln under branschmässan GastroNord.

Hur känns det?

– Underbart! Det här var så oväntat. Det var många duktiga bagare med. Jag bara njuter just nu.

Till vardags jobbar Amir Bozaghian som pizzabagare och affärsutvecklare av kedjan Vezzo som finns i Umeå, Östersund och från och med nästa år Uppsala. Det är en pizzeria där man tar den italienska brödrätten på största allvar.  Bland Amirs kollegor finns två tidigare SM-mästare.

– Vi är väldigt seriösa med våra pizzor där.

En vanlig lördag på Vezzo han baka mellan 400-500 pizzor.

– Jag blir aldrig trött på pizza. Jag äter det ofta. Pizza är min passion. Varje pizza gör på jobbet är en tävlingspizza för mig. Jag vill att mina kunder ska få känna samma perfektion som domarna i den här tävlingen, säger Amir Bozaghian.

Hur har du förberett dig inför pizzamästerskapet?

– Jag har jobbat med min deg under ganska lång tid och känner mig trygg med den. Sedan har jag testat råvarorna många gånger så jag visste att de funkade.

Och just degen är viktig. Det sa juryns domare, som bland andra bestod av Sebastien Boudet, Johan Åkerberg och Sandra Mastio. Helst ska degen utgöra en stor bubblig kant på pizzan.

– Ja, fuska inte med degen! Annars får du aldrig en perfekt pizza.

Hur hamnade du i restaurangbranschen från första början?

– Jag började tidigt som 15-16-åring och fastnade. Jag jobbade sedan med att utveckla Subways koncept i många år men kände att jag ville göra något eget och mer hållbart. Något jag kunde vara stolt över. På den vägen är det.

Så får du mer tid över till dina gäster

Så får du mer tid över till dina gäster

Med Picasso Digital får hotell och konferensanläggningar digitala tjänster för bokning, incheckning och betalning så att du kan lägga mer fokus på det som är allra viktigast i verksamheten – nämligen dina gäster...