Annons

Han drömmer om att göra Gotland bäst i världen

zoom Matz Bengtsson är ny vd för Gotlands Förenade Besöksnäring. gotland.com
Matz Bengtsson är ny vd för Gotlands Förenade Besöksnäring. gotland.com
PÅ NYTT JOBB. Han har en bakgrund inom energiområdet och golf. Nu ska han locka besökare till Gotland.
Annons

Välkommen till den nya rollen som vd för Gotlands Förenade Besöksnäring, Matz Bengtsson. Hur känns det?

– Det känns så klart jättebra. Samtidigt är det en stor utmaning med frågeställningar kring den gotländska besöksnäringen som jag brinner för, som intresserar mig och där jag vill vara med och bidra.

Hur kommer det sig att du sadlar om – från Gotlands Energi AB till besöksnäringen?

– Jag tycker inte att jag sadlar om, jag var bara på Gotlands energi ett år. Jag kommer tidigare från golfbranschen och jobbade i många år på Visby Golfklubb där jag jobbade tillsammans med besöksnäringen och frågeställningar som jag verkligen gillar, som att få bra samarbeten och utvecklingsfrågor.

Vilka likheter ser du mellan jobben?

– Mellan mitt jobb där jag var chef för externa affärer på Gotlands Energi och mitt nuvarande jobb finns inga större likheter, däremot finns stora likheter med mina tidigare roller som vd på Visby Golfklubb och som rådgivare för Svenska Golfförbundet.

Vad kan du med din bakgrund tillföra?

– Jag har varit med och utvecklat ett besöksmål tidigare, på Visby Golfklubb, och den erfarenheten vill jag ta med till min nya tjänst.

Du börjar först den 1 januari, vad blir din första arbetsuppgift?

– Steg ett blir att börja lyssna, dels på min egen styrelse och dels på övriga företag inom besöksnäringen och andra intressenter.

Vilka utmaningar ser du för Gotlands besöksnäring?

– Det är för tidigt för mig att svara på. Generellt finns det ju ett stort intresse kring besöksnäringen här på Gotland och jag kan tänka mig att det finns många viljor. Min förhoppning är att vi kan hitta konsensus kring de viktigaste frågorna.

Om du får drömma helt fritt, vad ser du då i kristallkulan beträffande Gotlands besöksnäring?

– Oj, den frågan hade jag inte väntat mig. Det hade varit oerhört roligt att någon gång i framtiden få utmärkelsen världens bästa turistmål.

Och om du ska vara mer realistisk och tänka mer i närtid?

– Jag tror att vi inom en inte alltför lång framtid får hit fler internationella besökare och har en tydlig och stark organisation som har ett högt förtroende inom besöksnäringen.

Var åker du när du själv turistar och vad gör du på din semester?

– Jag åker med familjen till Italien och Toscana varje år och bor på agriturismogårdar.

Vilken annan ö älskar du?

– Öland. Min mamma är därifrån, så jag vågar inte säga något annat. Utomlands är det grekiska Skopelos.

Vad tror du framtidens turister vill uppleva mer av?

– Det är en viktig fråga. En utmaning för oss generellt är att förutse och förstå i förväg vad som kommer att funka. Många vill uppleva bra aktiviteter, men jag känner mig inte mogen att svara fullt ut på den frågan än.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...