Annons

Han flyttar Texas till Åkersberga

zoom Frederik Zäll på den resa genom Texas som inspirerat honom att öppna Zäll's Smokehouse i Åkersberga. Foto: Privat
Frederik Zäll på den resa genom Texas som inspirerat honom att öppna Zäll's Smokehouse i Åkersberga. Foto: Privat
NYHETER: Tv-kocken Frederik Zälls passion för den amerikanska söderns matkultur har resulterat i en restaurangsatsning. I vår öppnar ett flytande smokehouse i Åkersberga.
Annons

Frederik Zäll, känd tv-kock och författare till många kokböcker, ska öppna en ny restaurang med namnet Zell’s Smokehouse. Konceptet är direktimporterat från Texas med ”low and slow”-lagat kött och grönsaker enligt amerikanska söderns barbequetradition och countrymusik i högtalarna. Själva restaurangen byggs på en pråm vid kanalen i Åkersberga.

Att det blev just en smokehouse-restaurang är ett resultat av en resa genom Texas som fullkomligt golvade Frederik Zäll, som han själv utrycker det. Maten och livsstilen väckte en längtan att skapa något liknande på hemmaplan och nu blir alltså drömmen verklighet.

– Jag lånar 150 kvadratmeter av Houston och placerar i Åkersberga. Man kommer inte behöva pass för att komma in, men visionen är att det verkligen ska kännas som att bli förflyttad till Texas, säger Frederik Zäll.

Nötköttet kommer importeras från USA. Det går inte hitta samma kvalitet på kött i Sverige som lämpar sig för den här sortens långrökning, ”smokey barbeque”, menar Frederik Zäll. Däremot kommer kyckling, fläskkött, grönsaker och tillbehör hämtas lokalt.

– Vi kommer erbjuda flera vegetariska alternativ också, rotselleri och blomkål som precis som köttet långröks över eld med ekved, säger Frederik Zäll.

Vid sin sida i satsningen på Zäll’s Smokehouse har Frederik Zäll tre kompanjoner. En av dem är Peter Bilow som berättar att valet av plats är ett resultat av ett gott samarbete med Österåkers kommun.

– Kommunen ville göra området kring kanalen mer attraktivt och hörde att vi planerade att öppna restaurang. Nu har vi fått ett tillfälligt bygglov på tio år och bygget är i full gång, säger Peter Bilow.

Tanken är att Zäll’s Smokehouse ska öppna i slutet av april, men redan nu har cirka 700 personer hört av sig och skrivit upp sig på gästlistan. Tanken är att hälften av borden på restaurangen ska vara bokningsbara, och resten lediga för gäster som dyker upp spontant.

– Det känns fantastiskt att det är så stort intresse i Åkersberga redan, vi är ödmjukt överlyckliga över att så många vill besöka oss. Vi kommer ha öppet både lunch och middag varje dag och vill ha både familjer och kompisar, unga och gamla som gäster, säger Frederik Zäll.