Annons

Han skapar Sveriges bästa vilträtter

zoom Joao de Matos är kökschef på Eriksberg Hotell & Safaripark. Foto: Eriksberg Hotell & Safaripark
Joao de Matos är kökschef på Eriksberg Hotell & Safaripark. Foto: Eriksberg Hotell & Safaripark
NYHETER. Hårt jobb, dedikation och passion för gästfrihet. Så beskriver kökschefen Joao de Matos receptet bakom att Eriksberg Hotell & Safaripark nyligen utsågs till Årets viltkrog.
Annons

”Att under lång tid och under alla årstider serverat vilt på samma höga nivå” – så löd en del av motiveringen bakom utmärkelsen Årets viltkrog, nyligen utdelat till Eriksberg Hotell & Safaripark i Blekinge.

Tävlingen som arrangeras av Svenska Viltmatakademin för femte året i rad syftar till att uppmärksamma de restauranger i Sverige som ”marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara”.

Joao de Matos är kökschef på Eriksberg Hotell & Safaripark, där viltköttet kommer från de egna ägorna.

Varför tror du att Eriksberg Hotell & Safaripark vann? 

– Eriksberg Hotell & Safaripark och våra restauranger har vunnit för att vi verkligen bryr oss om djuren här i parken och så tror vi att vi har det bästa viltköttet i landet.

Eriksberg är beläget i ett 925 hektar inhägnat naturreservat i Blekinge skärgård, där vilda visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, vildsvin och mufflon fritt vandrar omkring. Anläggningen erbjuder viltsafari i parken, hotell, konferenslokaler, gårdsbutik, kafé och restaurangen som tidigare har utsetts till Blekinges bästa.

För Joao de Matos betyder utmärkelsen Årets viltkrog mycket. Inte minst påverkar den verksamheten i stort.

– Vi har genomfört den här matkulturen i ett par år nu. Vi har utvecklat vår restaurang baserat på vårt eget viltkött, våra egna smaker och tagit Eriksbergs DNA till tallriken. För verksamhetens del så hoppas vi att priset ger oss större synlighet och ökar gästantalet till parken, hotellet och de som vill äta hos oss.

Portugisiska Joao de Matos, som har en bakgrund på den trestjärninga restaurangen Fat Duck i London, jobbar ihop med sin tvillingbror Tiago de Matos, sommelier, på Eriksberg. Tiago de Matos har bland annat arbetat som sommelier på trestjärniga spanska restaurangen Azurmendi.

Vad är hemligheten bakom ert samarbete, och hur kom det sig att ni började på Eriksberg? 

– Anledningen till att jag började på Eriksberg var att min bror startade här först och övertalade mig att också flytta hit. Och framgångsrecept eller hemlighet bakom samarbetet vet jag inte riktigt om det finns, förutom hårt jobb, dedikation, passion för gästfrihet och för att se hur Eriksberg växer.

Vad hade du för relation till att äta och laga vilt innan du började på Eriksberg? 

– Portugal är också ett stort land i förhållande till viltkött, många av de väldigt traditionella recepten från Portugal är baserade på viltkött även fast det portugisiska köket är mest känt för fisk och skaldjur idag.

 Om man bara ska äta en rätt hos er, vad bör man äta då – och dricka till? 

– Jag skulle aldrig rekommendera endast en rätt, men vill gärna tipsa om menyn ”Best of Eriksberg” på vår restaurang Havsörnen. Och att dricka … Eriksberg har en av landets bästa vinkällare med så många olika alternativ, men en flaska fantastisk champagne kan aldrig bli fel, säger Joao de Matos.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...