Annons

Han startade insamling för att rädda sin krog

zoom Gustav Kyhlberg har startat en insamling för att rädda sin restaurang, men också för att visa på vad otillräckliga stöd leder till.  Foto: Elin Sylwan
Gustav Kyhlberg har startat en insamling för att rädda sin restaurang, men också för att visa på vad otillräckliga stöd leder till. Foto: Elin Sylwan
NYHETER. "Det är hemskt att behöva tigga pengar av sina gäster", säger krögaren Gustav Kyhlberg, som har startat en insamling för att rädda sin restaurang. Han riktar skarp kritik mot regeringen för bristen på ekonomisk kompensation efter lång tid av hårda restriktioner.
Annons

Många restauranger går på sparlåga just nu. Koreanska Madam i Stockholm är inget undantag. Ägaren Gustav Kyhlberg känner stor desperation och har därför startat en öppen insamling, ”Save Madam” på GoFundMe, för att rädda krogen.

– Det är hemskt att behöva tigga pengar av sina gäster, det är skämmigt. Men det är det enda sättet. Vi har inga pengar kvar att spara, vi får inte ha öppet längre och vi kan inte höja priserna. Med insamlingen vill jag också visa att något är allvarligt fel. Kan regeringen bedriva signalpolitik kan vi också. De befintliga stöden räcker inte, säger han.

”Vi behöver riktade stöd från staten”

Madam går back 100 000 kronor varje månad som alkoholstoppet efter klockan 20.00 gäller. Alla anställda utom en har sagts upp. Bufferten tog slut i april 2020, och sedan dess har Gustav Kyhlberg tvingats ta flera lån för att hålla restaurangen vid liv.

– Jag har inga större förhoppningar framåt, antingen klarar vi oss eller så går vi i konkurs. Det vi egentligen behöver är riktade stöd från staten. Vi som har alkoholtillstånd måste få kompensation för alkoholförbudet och stängningsreglerna. Här hade det behövts 30 000 till 40 000 kronor per anställd i månaden, då hade vi kunnat gå runt, säger han och tillägger:

– Ingen kommer att klara det här året utan stöd, inte ens de stora jättarna med flera restauranger. Nu är det konstgjord andning som gäller.

Insamlingen ”Save Madam” är i skrivande stund uppe i 58 donationer, på sammanlagt 48 500 kronor. En tiondel av det satta målet på 500 000 kronor som Gustav Kyhlberg förklarar är ett mycket högt mål, men en realistisk bedömning av vad som kommer behövas för att klara bokslutet.