Annons

Han vill bredda jurygrupperna inför Årets Kock 2021

zoom Tommy Myllymäki vann själv tävlingen Årets Kock 2007. Foto: Pressbild Årets Kock
Tommy Myllymäki vann själv tävlingen Årets Kock 2007. Foto: Pressbild Årets Kock
NYHETER. För andra årets i rad tar Tommy Myllymäki plats som juryordförande i Årets Kock. ”Jag vill lyfta in personer med annan gastronomisk bakgrund än kock”, säger han.
Annons

Hur känns det att få förnyat förtroende?

– Det känns givetvis väldigt hedrande att få vara ordförande för juryn i Årets Kock för andra året i rad.

Din ambition är att bredda jurygrupperna – hur ska du göra det?

– Sammansättningen av juryn som helhet och hur den breddas kommer självklart att variera beroende på vilken uppgift som ska bedömas. I vissa fall kan det handla om att utöka antalet jurymedlemmar. I andra fall kan det till exempel handla om att lyfta in ytterligare specialkompetens inom ett område eller kring en specifik råvara.

Vad har saknats i tidigare grupper, var vill du se en förstärkning?

– Jag tycker att tidigare jurygrupper har varit mycket kompetenta, men att bredda juryn som helhet ser jag som ett naturligt steg. Det kan till exempel handla om att lyfta in personer som har en annan gastronomisk bakgrund än den vi vanligtvis ser i tävlingssammanhang.

Som vilken bakgrund då?

– Det kommer troligtvis att variera beroende på vilket tävlingsmoment som ska bedömas. Det arbetar väldigt många kompetenta personer i vår bransch som kan bedöma hantverket presentationen och smakerna även om de själva inte är kockar. Det kan exempelvis handla om att ta in kunskap från den akademiska världen, kunskap från matsalspersoner och så vidare.

Vad hoppas du på med årets upplaga av tävlingen?

– Jag hoppas framförallt att de som tävlar lagar och presenterar rätter som de själva gillar och står för, det brukar bli bäst då. Att laga mat som man själv inte tycker om men som man tror juryn ska gilla blir sällan bra.

– Jag hoppas och tror att den höga nivån som var på fjolårets tävling består. Rätterna med kanin var fantastiskt, flera av de rätterna skulle jag gärna äta igen, och så brukar det inte alltid vara med tävlingsmat. Sedan hoppas jag såklart att vi i år får se ett par nya ansikten i tävlingen – det är alltid kul.