Annons

Här är Sveriges mest samtalsvänliga restaurang

zoom Joachim Kuylenstierna (mitten), delägare i Restaurang Tennstopet, tar emot 2017 års pris för Bästa samtalsvänliga restaurang från Matro.nu:s Lars Bergh och Lena Adelsohn Liljeroth.  Pressbild.
Joachim Kuylenstierna (mitten), delägare i Restaurang Tennstopet, tar emot 2017 års pris för Bästa samtalsvänliga restaurang från Matro.nu:s Lars Bergh och Lena Adelsohn Liljeroth. Pressbild.
NYHET. Här kan du äta utan att störas av buller. Restaurangguiden Matro.nu har korat Tennstopet i Stockholm till Sveriges Bästa Samtalsvänliga Restaurang.
Annons

Det som avgör om det är sund ljudmiljö är att det är låg volym på musik, bra akustik och avsaknad av slammer och surr, skriver Matro.nu på sin hemsida. Nu har de utsett restaurangen med Sveriges mest samtalsvänliga ljudmiljö. Vinnaren är Tennstopet.

 

– Vi tittar på alla de restauranger vi har och de som vi känner har de ingredienserna som behövs. Mattor, ingen musik och inget slammer från köket. Och att personalen förstår att man rör sig i rummet utan föra oväsen. Tennstopet är en bra representant. De har de kriterierna för att få den här utmärkelsen, säger Lars Bergh, ljudombudsman på Matro.

 

Hur kommer det sig att ni började kora restauranger efter bästa samtalsvänlighet?

– Jag tänkte att hur ska man hitta restauranger med trevlig ljudmiljö? Har vi några restauranger som är bra? Det räckte inte med ett Excelark utan vi behövde göra en hemsida.

 

Tennstopets delägare Joakim Kuylenstierna är stolt över att ha fått priset:

– Vi har verkligen månat om att våra gäster ska få en lugn ätmiljö. Diplomet är beviset för att vi lyckats, säger han.

 

Enligt Lars Bergh är högtalarmaffians tid förbi. Det ska gå att prata med varandra på restaurangen.

 

–  75 000 är långtidssjukskrivna i Sverige idag på grund av stressrelaterade sjukdomar. Jag sticker ut hakan och säger att 50 % av det har att göra med ljud. Jag vill komma åt arkitekter, politiker och fastighetsägare för att få jobba ljud och ljudmiljö innan något byggs. Är det byggt blir det ofta halvdant ljuddämpning, dyrt och fult ifall vi gör något efteråt.