Annons

Helsingborg blir lilla Paris i februari

zoom Så här tänker sig arrangörerna att Helsingborg ska se ut nattetid i februari.<br />
Så här tänker sig arrangörerna att Helsingborg ska se ut nattetid i februari.
NYHETER. Helsingborg förvandlas till en stad i ljus under tio dagar i februari. Spektakulära ljus- och ljudinstallationer sätts upp över hela stan.
– Ambitionen är att det här ska bli återkommande, säger evenemangschef Helen von Platen.
Annons

Drömljus heter evenemanget som ska illuminera Sundets pärla i februari. Det är inte första gången Helsingborg ställer till med en ljusfestival. Första gången Drömljus arrangerades var 2013.

– Det var en succé och nu känner vi att det är dags igen, säger Helsingborgs evenemangschef Helen von Platen.

Men den här gången ska det bli något alldeles extra, enligt planerna.

Nationella och internationella ljuskonstnärer och designers bidrar med verk. Det blir spektakulära ljus- och ljudinstallationer där banbrytande teknik utnyttjas. Ljusfesten blir mer interaktiv än tidigare och besökarna kan delta i olika inslag via smarta telefoner.

Helsingborg räknar med 300 000 besökare, de flesta från närområdet i Skåne men även från andra sidan sundet.

Guidade ljusturer

Besöksnäringen i stan har deltagit i planeringen. Hotellen är med och ordnar guidade turer och på restaurangerna erbjuds gästerna speciella menyer under Drömljus.

Helsingborg har tidigare anordnat ett antal ljusfestivaler. Arrangemanget Midvinterljus var ett återkommande inslag i februari mellan 1994 och 2001. År 2009 återuppväcktes traditionen med Love & Light och 2013 genomfördes Drömljus för första gången.

Nu är siktet inställt på att Drömljus ska återkomma minst vartannat år. Satsningen på ljusfestivalen är ett sätt att locka fler besökare till stan under den kalla årstiden, enligt Helen von Platen.

– Det är ganska ovanligt med sådana här evenemang utomhus under vintertid, säger hon.

Fler städer siktar in sig på ljus

Ljusfestivaler ordnas bland annat i Alingsås, som profilerat sig på området och på hösten varje år arrangerar Lights in Alingsås med cirka 80 000 besökare.

I Helsingborg kopplas Drömljus ihop med stans ambitioner att skapa trygghet i offentliga miljöer. Omkring en fjärdedel av de ljusinstallationer som sätts upp i februari kommer att finnas kvar på gator och torg efter att festivalen avslutats.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...