Annons

Högre avgift vid allvarliga brister i alkoholservering

zoom ”Upprepad överservering” och på brister som kan leda till att en högre tillsynsavgift tas ut, enligt kommunen. Foto: Gislaved" />
”Upprepad överservering” och "servering till underåriga" är exempel
på brister som kan leda till att en högre tillsynsavgift tas ut, enligt kommunen.
Foto: Gislaved
NYHETER. Bara vid allvarliga brister i alkoholserveringen kan restauranger i Gislaved tvingas betala en högre tillsynsavgift.
– Som jag uppfattar kommunen har de i stora delar tagit till sig de synpunkter vi har framfört, vilket självklart är positivt och välkommet, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
Annons

Visita har nu fått svar på de frågor som skickats till Gislaveds kommun om tillsynsavgifter för alkoholservering. Mejlväxlingen mellan Visita och Gislaved började efter att kommunen i somras skickade ut en skrivelse till restauranger med serveringstillstånd. Där hotade kommunen med att ta ut avgifter av de krogar som inte skickade serveringsperson på utbildningen Ansvarsfull alkoholservering.

Gislaved backade från formuleringarna efter att kravens lagstöd ifrågasatts av Visita. Men kommunen höll i sitt svar till Visita fast vid att en högre rörlig tillsynsavgift kan tas ut ”om tillsyn visat på brister som kan hänföras till att den serveringsansvariga inte hade kunskap om alkohollagens regler ­– om bristerna leder till ökad tillsyn”.

Visita reagerade på formuleringen och skickade en ny skrivelse till kommunen.

Servering till underåriga exempel på brist

”Ett komplicerat och tveksamt sätt att debitera tillsynsavgifter från tillståndshavare” konstaterade Visita och begärde svar på ett antal frågor. Bland annat ville Visita ha klargjort vilka brister som kan leda till högre tillsynsavgift.

Gislaved har nu preciserat detta i sitt svar till Visita.

”Upprepad överservering” och servering till underåriga är exempel på brister som kan leda till att en högre tillsynsavgift tas ut, enligt kommunen. Däremot kommer mindre brister som ”mycket glas på borden” inte att medföra en högre avgift.

Någon koppling till utbildningsnivån görs inte längre i svaret till Visita.

Ser över dokumentet med avgifter

Vilka taxor gäller för tillsynsavgifter framgår av ett dokument på kommunens hemsida.  Där gäller fortfarande att 2500 kronor tas ut i extra tillsynsavgift av en restaurang som inte deltagit i utbildningen ansvarsfull alkoholservering. Kommunen lovar nu att se över dokumentet och ta bort delar som kan uppfattas som ”sanktioner”.

”Förändringen ska föreslås vid taxeöversynen i juni och eftersom den rörliga tillsynsavgiften för 2018 inte skickas ut förrän i januari 2019 kommer ingen tillståndshavare bli drabbad av de komponenter som kan upplevas som en sanktion”, skriver Gislaved i svaret.

Visita nöjda med svar

Men den rörliga tillsynsavgiften för den som inte deltagit i utbildningen kommer att finnas kvar, skriver kommunens alkoholhandläggare Helena Lindqvist Olsson i ett mejl till Besöksliv.

– Däremot ska vi föreslå ett förtydligande att komponenten om utbildning endast kommer gälla i de situationer då det uppstått allvarligare problem kopplade till att den serveringsansvariga inte hade kunskap om alkohollagens regler.

Visita anser sig ha fått gehör för sina synpunkter och kommer inte att driva frågan vidare nu. Men Stefan Lundin tillägger:

– Vi kommer nu att följa hur kommunen tillämpar avgiftsuttaget från företagen framöver och hur de utformar eventuella förändringar i sina taxor.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...