Annons

Hon tar över anrika Gävlerestaurangen

zoom Det kom som en chock för många av restaurangens stammisar när de i oktober fick veta att Pigalle var till salu.
Det kom som en chock för många av restaurangens stammisar när de i oktober fick veta att Pigalle var till salu.
NYHETER. Restaurang Pigalle i Gävle har haft samma ägarfamilj sedan urminnes tider. Efter 58 år är det nu dags att lämna över stafettpinnen till nya ägaren Patricia Kronbäck som själv jobbat på restaurangen tidigare. Hur gör man egentligen när man tar över ett ställe som funnits så länge?
Annons

Få restauranger har haft samma ägarfamilj så länge som Restaurang Pigalle i Gävle. De senaste 25 åren har Lillemor Runesdotter drivit stället och dessförinnan hennes föräldrar som öppnade restaurangen på luciadagen 1958.

Grillrestaurangen med franskt namn passade perfekt i tiden och blev direkt ett stående inslag bland Gävles restauranger. 58 år senare kom det därför som en chock för många av stammisarna när de fick höra att Pigalle var till salu. Det var dags för Lillemor Runesdotter att gå i pension.

Nu tar ett bekant ansikte över driften på restaurangen. Men hur är det egentligen att ta över ett ställe som funnits så länge?

– Det är jätteroligt. Eftersom jag började min karriär här 1992 har varit med i familjen länge och vet hur de vill driva stället. Det är kul att fortsätta i samma anda, säger Patricia Kronbäck.

Hur går man till väga för att ta över ett ställe som haft samma ägare så länge?

– Stället är så pass inarbetat så den enda egentliga skillnaden är att det är jag som är chef och jag som ger ut lönerna. Annars är det samma maträtter och personal som vet vad de ska göra.

Hur bestämde du dig för att ta över?

– Dels har jag varit här länge och vet hur allt fungerar både på gott och ont. Alternativet var att jag skulle börja på någon annan restaurang där det kan det bli många kvällar och helger. På Pigalle jobbar vi dagtid och är lediga på helgerna.

Du vill bevara restaurangen som den är. Hur gör man det?

– Fortsätta med att driva det precis som det har varit. Det enda jag ska göra är att öppna lite tidigare så de som är hungriga redan från klockan nio också kan få varm mat. Annars rullar det på precis som våra gäster vill.

Vad kommer du att göra annorlunda?

– Ingenting. Det ska bevaras och drivas som idag.

Vad blir den största utmaningen med att ta över?

– Utmaningen är ju att försöka driva det lika bra som Lillemor har gjort. När en generation slutar och går gäller det att få nästa generations åldersgrupp att bevara det som det varit tänkt från början. Det är utmaningen.

Vad tar du med dig från tiden du jobbade på restaurangen innan?

– Jag lärde mig bra ledarskap och att man håller rent och snyggt efter sig. Det viktiga är att få gästen att trivas.

Har du några tips till andra som tar över ställen som funnits länge?

– Det här är ju väldigt unikt. Jag vet inte om det finns andra ställen i Sverige som ägts av samma familj sedan 1958. Tar man över ett anrikt ställe som drivits av samma familj så länge har det ju varit ett bra koncept och det får man inte förstöra.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter