Annons

I år kan hela landet delta på Åre Gastronomy Week

zoom Calle Hedman är projektledare för Åre Gastronomy Week, som drar igång i dag. Foto: Colorbox/Privat
Calle Hedman är projektledare för Åre Gastronomy Week, som drar igång i dag. Foto: Colorbox/Privat
NYHETER. I dag drar Åre Gastronomy Week igång. Pandemin har gjort att besökare på plats begränsas. Samtidigt öppnar digitala upplevelser upp för hela landet att ta del av Åres gastronomiska utbud.
Annons

Vilttema som symboliserar Åres gastronomi, personliga hemleveranser på snöskoter och en tv-studio som sänder två gånger om dagen. Och så en digital cook-a-long där hela Sverige får laga mat tillsammans. När beslutet togs att arrangera Åre Gastronomy Week trots pandemin, återstod frågan: Folk behöver glädje och restaurangerna uppmuntran, hur löser vi det på ett säkert sätt?

– Det kändes viktigt att genomföra veckan särskilt i år och därför beslutade vi att flytta fram den från vecka 6 till vecka 15 som är en lugnare vecka, och att självklart ha gällande restriktioner för besökare. Samtidigt har vi digitaliserat arrangemanget så att vi nu kan synliggöra Åres gastronomi för hela Sveriges befolkning, säger Calle Hedman, delägare och projektledare för Åre Gastronomy Week.

Hur har ni gjort för att pandemisäkra arrangemanget?

– Åre har gjort ett jättebra arbete med att uppdatera rutiner kring hur företag ska arbeta under pandemin. På grund av restriktionerna har vi ställt in de evenemang som vi vet drar mycket folk och satsat på en installation för take away på Åre torg där vi tar emot få människor åt gången. Två av årets kockar kommer att laga luncher och servera där. Vi har också digitaliserat en del event så att människor kan vara med hemifrån, som till exempel vår digitala cook-a-long där man kan köpa in råvarorna i förväg och laga tillsammans med kockarna. Mycket sker också i hotellen och restaurangerna som deltar. Det finns en trygghet i kombinationen av att restaurangerna följer alla restriktioner väldigt noga och att besökare tar eget ansvar.

Vad betyder matdagarna för den lokala besöksnäringen?

– För hotellen och restaurangerna är det en rolig vecka för att man får göra något annorlunda som man kan vara stolt över. Åre är en av få platser där så många högklassiga restauranger finns på så liten yta. Det i kombination med skidor är Åre den bästa platsen att vara på. Målgruppen som kommer hit för att åka skidor vill även ta del av gastronomin här. Vi vill så klart driva försäljning och det är en väldigt intressant målgrupp. Men målet är att visa upp vårt fantastiska utbud för resten av landet och veckan är ett skyltfönster av vad som finns här varje dag.

Vad blir veckans höjdpunkt?

­­– Jag tror att den digitala cook-a-longen blir spännande och även take away-luncherna där två av årets kockar kommer att laga och servera mat. Ett annat event som man kan boka in sig på är hemleverans av paradrätter lagade av Årets kock, Ludwig Tjörnemo. Det här är också ett event då man kan köpa hem rätterna eller ta del av inköpslistan och laga själv.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...