Annons

Icehotels digitala satsning lockade tusentals

zoom Malin Franck, vd för Icehotel säger att livestreamade upplevelser ökat intresset för hotellet. Foto: Rebecca Lundh, pressbild.
Malin Franck, vd för Icehotel säger att livestreamade upplevelser ökat intresset för hotellet. Foto: Rebecca Lundh, pressbild.
NYHETER: Under pandemin har upplevelsen av Icehotel helt förändrats - och blivit digital. Samma dag som hotellet skulle öppna kläcktes idén om att livestreama invigningen. Nästan 70 000 intresserade från hela världen valde att se sändningen.
Annons

Ett vanligt år brukar öppningen av ishotellet samla ett hundratal besökare. När säsongens invigning – på grund av pandemin – ersattes med en digital upplevelse blev besöken betydligt fler.

– Vi kunde ställa om ceremonin snabbt tack vare att vi redan hade påbörjat vår digitala resa, då vi före pandemin bestämt att våra konstverk för första gången skulle visas digitalt och inte som tidigare, i katalogform, säger Malin Franck, vd för Icehotel.

Att Icehotel nu kan beskådas av betydligt fler, från jordens alla hörn, är början på något stort, tror hon.

– Vi kommer definitivt att vidareutveckla det digitala konceptet, och ser redan nu att det börjar trilla in bokningar till nästa år. Det känns skönt att vi genom att livestreama kan visa världen att vi finns och vad vi gör. Det tror jag ökar intresset att besöka oss när pandemin är över.

Hur har ni haft det med gäster under den gångna säsongen?

– Vi har sett en enorm nedgång. Framför allt har gruppresorna helt uteblivit. Så det vi gör nu med digitaliseringen är viktigt för framtiden. Precis som för många andra lever vi i en tuff och utmanade tid men vi kommer att överleva, vi är tålmodiga och det kommer bättre dagar.

Nu i mars skördas isen som kommer att lägga grunden för nästa säsongs Icehotel – som öppnar i december 2021. Både isskörden och arbetet med uppbyggnaden av det nya hotellet kommer att livestreamas.

– För oss är det en helt ny dörr som öppnas tack vare livestreamingen. Jag tror att den skänker trygghet till folk som är intresserade av oss. Även om de inte kan komma hit nu kan de följa vårt arbete och med egna ögon se att vi är på gång och att det blir ett nytt Icehotel nästa vinter.

De tolv konstsviterna i det nuvarande hotellet kan upplevas fram till 11 april 2021, därefter smälter den vinteröppna delen ner till Torneälven igen. Vinterhotellets konstsviter kan fortsatt upplevas på Instagram.