Att fika ska inte bara vara gott. Det ska vara en upplevelse. Det Àr grundidén bakom Inez & Greta i Halmstad.
â Min vision Ă€r att fĂ„ baka som jag vill, hantverksmĂ€ssigt som man gjorde förr, med riktigt bra rĂ„varor. Jag vill att andra mĂ€nniskor ska fĂ„ uppleva det och samtidigt skapa en samlingspunkt dĂ€r folk kan sitta ner och njuta och umgĂ„s, sĂ€ger Cecilia Jönsson, bagare och konditor som öppnade cafĂ©et i december 2022.
Inez & Greta Àr Cecilia Jönssons första egna café och bageri. Men fröet sÄddes redan hemma i mammas kök.
â NĂ€r jag var liten var jag alltid med henne och bakade och fick ocksĂ„ höra mycket om min farmor och mormor och hur duktiga de var pĂ„ att baka.
Granne med landets vackraste kyrka
Hon arbetade nÄgra Är som förskollÀrare men insÄg att det inte var hennes passion. SÄ hon gick en grundutbildning till bagare och konditor och tog sitt gesÀllbrev 2011. Efter arbeten pÄ olika caféer i Halland gick drömmen om ett eget café i uppfyllelse.
Inez & Greta finns i en gammal kyrkskola frÄn 1850, granne med Snöstorps kyrka, en gÄng utsedd till Sveriges vackraste kyrka. Cecilia Jönsson och hennes medarbetare har lagt mycket tid pÄ att skapa en stil och stÀmning som harmonierar med det gamla huset.
â NĂ€r vi tog bort vĂ€vtapeterna och plastmattorna och det gamla trĂ€golvet kom fram var det som om huset började andas igen, sĂ€ger hon.
Möbler och porslin har köpts pÄ loppis och i secondhand-butiker, men Àven kunderna har hjÀlpt till med möbler och kaffeserviser.
PopulÀrt ost- och jalapeñobröd
Viktigast för Cecilia Jönsson Ă€r Ă€ndĂ„ hantverket i bakandet. Det handlar om att gĂ„ tillbaka till grunderna och baka med bra rĂ„varor och utan för mycket tillsatser. Det Ă€r mĂ„nga klassiska kakor och hon hör ofta kunder sĂ€ga, âsĂ„dan hĂ€r bakade min mormorâ. Samtidigt blandar hon in lite modernt som moussetĂ„rtor och bland matbröden har man ett Ă„terbruksbröd dĂ€r gammalt surdegsbröd blir till nytt. Man bakar Ă€ven ett ost- och jalapeñobröd som blivit populĂ€rt.
Det finns redan planer pĂ„ att utveckla verksamheten. Idag finns runt 20â30 platser ute och cirka 40â45 platser inne. Genom att renovera Ă€ven pĂ„ övervĂ„ningen skulle man kunna ta emot större sĂ€llskap som bröllop, konferenser eller kurser. Planen Ă€r ocksĂ„ att utveckla lunchalternativen.
Och till sist, vilka Àr Inez och Greta?
â Jag har döpt cafĂ©t efter min farmor Inez och min mans farmor Greta, tvĂ„ starka kvinnor som jag inspirerats av och som bĂ„da var fantastiska pĂ„ att baka. Det hĂ€r Ă€r min hyllning till dem, sĂ€ger Cecilia Jönsson.