Annons

Inez & Greta – ett bageri som väcker minnen

zoom Cecilia Jönsson
Cecilia Jönsson
NYHETER. Inez & Greta Cafe & Bageri i Halmstad tar sin inspiration från förr. Här bakas med rena råvaror på hög hantverksnivå i ett hus från 1800-talet med tidsenliga möbler. 
Annons

Att fika ska inte bara vara gott. Det ska vara en upplevelse. Det är grundidén bakom Inez & Greta i Halmstad.

– Min vision är att få baka som jag vill, hantverksmässigt som man gjorde förr, med riktigt bra råvaror. Jag vill att andra människor ska få uppleva det och samtidigt skapa en samlingspunkt där folk kan sitta ner och njuta och umgås, säger Cecilia Jönsson, bagare och konditor som öppnade caféet i december 2022.

Inez & Greta är Cecilia Jönssons första egna café och bageri. Men fröet såddes redan hemma i mammas kök.

– När jag var liten var jag alltid med henne och bakade och fick också höra mycket om min farmor och mormor och hur duktiga de var på att baka.

Granne med landets vackraste kyrka

Hon arbetade några år som förskollärare men insåg att det inte var hennes passion. Så hon gick en grundutbildning till bagare och konditor och tog sitt gesällbrev 2011. Efter arbeten på olika caféer i Halland gick drömmen om ett eget café i uppfyllelse.

Inez & Greta finns i en gammal kyrkskola från 1850, granne med Snöstorps kyrka, en gång utsedd till Sveriges vackraste kyrka. Cecilia Jönsson och hennes medarbetare har lagt mycket tid på att skapa en stil och stämning som harmonierar med det gamla huset.

– När vi tog bort vävtapeterna och plastmattorna och det gamla trägolvet kom fram var det som om huset började andas igen, säger hon.

Möbler och porslin har köpts på loppis och i secondhand-butiker, men även kunderna har hjälpt till med möbler och kaffeserviser.

Populärt ost- och jalapeñobröd

Viktigast för Cecilia Jönsson är ändå hantverket i bakandet. Det handlar om att gå tillbaka till grunderna och baka med bra råvaror och utan för mycket tillsatser. Det är många klassiska kakor och hon hör ofta kunder säga, ”sådan här bakade min mormor”. Samtidigt blandar hon in lite modernt som moussetårtor och bland matbröden har man ett återbruksbröd där gammalt surdegsbröd blir till nytt. Man bakar även ett ost- och jalapeñobröd som blivit populärt.

Det finns redan planer på att utveckla verksamheten. Idag finns runt 20–30 platser ute och cirka 40–45 platser inne. Genom att renovera även på övervåningen skulle man kunna ta emot större sällskap som bröllop, konferenser eller kurser. Planen är också att utveckla lunchalternativen.

Och till sist, vilka är Inez och Greta?

– Jag har döpt cafét efter min farmor Inez och min mans farmor Greta, två starka kvinnor som jag inspirerats av och som båda var fantastiska på att baka. Det här är min hyllning till dem, säger Cecilia Jönsson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...