Annons

Inspirationskurs i Växjö – för positiva matsystem

zoom Monica Carlsson Foto: Per-Anders Jörgensen
Monica Carlsson Foto: Per-Anders Jörgensen
NYHETER. Mycket inspiration, nya kunskaper och viktiga diskussioner. Det utlovas när föreningen Reformaten med PM & Vänner som samarbetspartner arrangerar en kurs för positiva matsystem.
Annons

Utbildningen är riktad mot nyfikna restauranger och kockar som vill veta mer om ett hållbart matsystem och hur det kan se ut.  De två kursdagarna består av föreläsningar och workshops med experter som ska ge både ökad kunskap och konkreta verktyg, berättar Monica Carlsson som driver PM & Vänner tillsammans med Per Bengtsson.

– Men det handlar också om att ge varandra inspiration, att få igång samtal och att deltagarna får med sig tankar om hur de kan utveckla sin verksamhet. Den här kursen hölls i Stockholm i januari i år och då var det väldigt olika hur långt deltagarna kommit i detta. Vissa hade bara börjat medan andra var på väg och somliga hade kommit riktigt långt. Då är det bra att gemensamt kunna diskutera utmaningar för att hitta kreativa lösningar, säger hon.

Handlar om att säkra matproduktionen

Hon menar att hållbarhetsfrågorna är viktigare än någonsin med tanke på framtida jordbruk, matsäkerhet och matförsörjning.

– Många pratar om de här sakerna, men utvecklingen går för långsamt. Saker behöver hända i snabbare takt och vi restauranger måste gå före eftersom vi har möjlighet att skaffa oss kunskap på ett annat sätt än hushållen. Vi har ett ansvar för vad vi serverar och då behöver vi kanske jobba annorlunda. Vi behöver satsa på bättre råvaror och ställa högre krav på våra grossister, förklarar hon.

Nu hoppas Monica Carlsson att så många som möjligt anmäler sig.

– Det är otroligt viktigt eftersom det också handlar om att säkra matproduktionen som klarar de framtida utmaningarna med torka och översvämningar.  Det blir en stor och komplicerad omställning, men vi måste göra det vi kan.

Kursen är delfinansierad via Växjö kommun, Destination Småland och Länsförsäkringar.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till kurs för positiva matsystem 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...