Annons

”Jag är fortfarande full av endorfiner”

NYHETER. Igår tog Desirée Jaks hem den ärofyllda titeln som Årets kock 2023. Besöksliv ställde några frågor om tävlingsflow, prestationspress och förväntningar inför framtiden.
Annons

Besöksliv fångar Desirée Jaks i taxin på väg från tv-soffan till nästa intervju, dagen efter att hon utropats till Årets kock 2023. Kvällen innan har hon firat in segern med extra pompa och ståt på en bankett i Stadshuset, med anledning av att Årets kock fyller 40 år just i år.

Hur känns segern nu så här dagen efter?

– Jo, jag börjar landa lite i det här nu, även om jag fortfarande är full av endorfiner. Jag är så otroligt glad och hedrad över att ha tagit hem den här titeln, säger Desirée Jaks.

Under dagen tillagade hon och de andra sju finalisterna rätter på varm och kall hummer samt rensadel. Ett nytt tävlingsmoment ”koka soppa på en spik” tillkom också, där finalisterna fick 300 kronor var att handla svenska råvaror för.

Ledde starkt igenom hela tävlingen

Desirée Jaks ledde starkt igenom hela tävlingen, men innan hon visste hur det gått i första halvlek var hennes egen känsla en helt annan.

– Jag ska ärligt säga att jag kände mig lite nere efter första rätten. Men sedan plockade jag fram det som både Gustav (Trädgårdh) och Jessie (Sommarström) sagt när de coachat mig innan tävlingen, ”fortsätt kämpa oavsett hur det känns, ge aldrig upp!”, säger Desirée Jaks och fortsätter:

– Jag kan ha lätt för att döma mig själv och kände inte att jag hade hunnit få till det sista innan tiden tog slut. Men det är ju ingen annan än jag som vet hur jag hade föreställt mig en rätt innan, man måste bara sluta tänka på det och köra. Sedan fick jag veta att jag låg etta och kände att  ”det här kan kanske gå vägen ändå!”

Var det där i starten som du kände störst press under tävlingen?

– Det var ju hög press hela vägen igenom, men visst, där i starten var det tajt med sekunderna och jag kände mig inte helt nöjd med det jag presterat. Det var ju så många fantastiska matlagare som deltog i tävlingen också.

När hade du som mest flow?

– När jag hade skickat ut råvarukorgen och bara skulle avsluta med renen, där under den sista timmen hade jag flow. Det var stor skillnad att kunna fokusera på att avsluta en enda rätt, jämfört med i starten när jag helst ville jobba lite med alla rätterna samtidigt.

Desirée Jaks är den tredje kvinnliga vinnaren i tävlingens 40-åriga historia. Kristina Pettersson vann titeln redan 1988, men sedan dröjde det ända fram till förra året innan Jennie Sommarström tog hem tävlingen.

Taket lyfte av jublet

Att många hoppades att Desirée Jaks skulle ta hem guldmedaljen 2023 rådde det heller ingen tvekan om när tävlingen avgjordes igår kväll. Under de sista svettiga minuterna i väntan på avgörandet var luften så full av spänning att den med lätthet hade kunnat skäras med kockkniv.

När Prins Carl Philip till slut utropade Desirée Jaks till vinnare lyfte taket på Annexet i Stockholm av jublet, medan hon tog emot guldmedalj, traditionsenligt sprutade champagne och hissades upp i luften av sina medtävlande.

Du hade högst poäng under kvalet i juni och var favorittippad innan tävlingen. Kände du någon press på grund av det?

– Ja faktiskt, helt ärligt så hade jag det lite jobbigt med det! Det är ju verkligen hedrande att folk redan innan tyckte att jag hade stor chans att vinna, men jag ville inte göra någon besviken. Och jag var lite orolig över att det skulle höja juryns förväntningar på min prestation, säger Desirée Jaks.

Hon tillägger att det är en typ av prestationspress som hon lever med dagligen och jobbar med att hålla i schack.

– Det är ju den som driver mig framåt också. Det gäller bara att inte bli sänkt av den, utan att hitta en balans precis som i allt annat viktigt i livet – även i matlagningen.

Vad ser du mest fram emot under Årets kock-året som väntar dig nu?

– Jag tycker elevfonden som Årets kock har inrättat är extremt kul, den kommer jag att kasta mig in i. Jättekul att få jobba med unga människor! Sedan är jag otroligt taggad på att få göra min egna öl och att få laga en massa mat med härliga människor. Det ser jag verkligen fram emot, säger Desirée Jaks.

Läs mer här om elevfonden och mentorsprogrammet som har instiftats av Årets kock.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...