Annons

”Jag är oerhört stolt över laget”

zoom Danna Vy, André Edlund, Olle Broström, Gustav Leonhart, Alexander Ryderbom, Pontus Dunström och Oskar Persson, med lagledaren Peter Jelksäter. Foto: Per-Erik Berglund / Znapshot AB
Danna Vy, André Edlund, Olle Broström, Gustav Leonhart, Alexander Ryderbom, Pontus Dunström och Oskar Persson, med lagledaren Peter Jelksäter. Foto: Per-Erik Berglund / Znapshot AB
NYHETER. Det råder guldyra efter Svenska Juniorkocklandslagets insats i Culinary Olympics. Lagledaren Peter Jelksäter hyllar lagets prestation.
Annons

Det gick hela vägen för de svenska juniorerna i Culinary Olympics, som i går belönades med guldmedalj på den stora prisutdelningen i Stuttgart.

– Det känns så himla härligt just nu. Jag tänker på alla träningstimmar och allt slit som våra unga kockar har lagt ner, och är oerhört stolt att få stå bredvid när de belönas med ett OS-guld, säger lagledare Peter Jelksäter, som till vardags syns i köket på Adam och Albin i Stockholm

Vad betyder det här guldet för landslaget?

– Det är ett kvitto på hur duktiga våra unga svenska kockar är och vilka värdiga ambassadörer de är för svensk matlagning. Det är tredje gången i rad som Sverige vinner dessutom, det visar att laget och organisationen håller den absoluta världsnivån.

Hade ni väntat er att det skulle gå hela vägen?

– Juniorlandslaget och svensk gastronomi ligger alltid i toppen, men vi väntade oss kanske inte att Kanada, Malaysia, Norge och Schweiz skulle ligga på samma nivå. Därför är det otroligt bra gjort av det svenska laget att gå in och vinna båda tävlingsgrenarna.

Vad var det som avgjorde att ni kunde ta hem guldet?

– Laget lagar god mat vid alla tillfällen, oavsett om det gäller fingerfood, förrätt eller varmrätt håller kockarna en jämn hög nivå. Det blev tydligt även när vi lagade mat till oss själva mellan tävlingarna, även då blev det fantastiskt god mat. Sedan har vi haft fantastiska svenska råvaror.

Vilket moment var svårast under tävlingen?

– Det var som tuffast på lördagsmorgonen när det var dags för första tävlingsdagen. Vi fick sätta klockan på halv fyra för att börja tillaga lunchen till juryn. Hela den morgonen var otroligt stressig. Men det höll!

Hur ska ni fira vinsten?

– Det blir nog lite vila på planet hem till Sverige, sedan tar vi oss in till Stockholm city där vi har bokat ett sent bord på Babette. Där ska vi fira med pizza och ett riktigt jäkla gott vin.

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Coronapandemin slår hårt på Stockholms näringsliv. Därför vill Stockholm Vatten och Avfall erbjuda en möjlighet till snabbare ändringar i avfallsabonnemang och lättnader i betalningsvillkor