Annons

”Jag är redo för hårdträning”

zoom 2 x Desirée Jaks, Spesso, under kvaltävlingen till Årets Kock 2023. Foto: Samuel Unéus
2 x Desirée Jaks, Spesso, under kvaltävlingen till Årets Kock 2023. Foto: Samuel Unéus
NYHETER. Besöksliv ställde några frågor till Desirée Jaks från restaurang Spesso, som fick högst poäng av juryn i gårdagens kvaltävling till Årets Kock.
Annons

I går onsdag avslutades de två kvaldagar på Stockholms hotell- och restaurangskola, där antalet tävlande i Årets Kock 2023 nu har reducerats från 18 till sex finalister.

Under kvaltävlingens första dag fick samtliga tävlande laga upp sitt inskickade bidrag, de 12 kockar med högst poäng efter dag ett gick sedan vidare till dag nummer två.

Fågelägg och alger

Den första uppgiften att under två timmar laga en valfri för- eller mellanrätt med fågelägg som huvudråvara, tillsammans med alger och strandväxt. Nästa uppgift var att under tre timmar laga till en mellan- eller huvudrätt med makrill som huvudråvara, samt sparris.

Desirée Jaks, kökschef på restaurang Spesso i Stockholm, var den av de sex finalisterna som kammade hem högst antal poäng.

Grattis! Hur kändes det under uttagningen?

– Nervöst men väldigt kul! Jag var väldigt stressad innan och efter, men hittade lugnet när jag klev in i köket. Det är ändå där jag spenderar mest av min vakna tid, säger Desirée Jaks.

Hur hade du laddat innan?

– Jag tränade mycket när jag fick reda på att jag gick vidare till kvalen, jag tog mig sedan god tid dagen innan för att packa och förberedda min rätt bäst jag kunde. Det är viktigt för mig att kunna ha med mig in i köket att jag är väl förbered.

Hur utmanande tyckte du valet av råvaror var under de sista tävlingsmomenten?

– Råvarukorgen var fantastisk! Det är väldigt roligt att få jobba med så fina råvaror. Personligen jobbar jag så gott jag kan med råvaror i säsong och jag älskar det, säger Desirée Jaks.

– Råvarukorgen var ganska smal i år jämfört med tidigare, som jag förstod på de andra tävlande som har varit med innan. Det här var min första gång så jag förväntade mig inget, vilket kanske var till min fördel. Men det var inte enkelt, en del osäkerhet fanns med under hela dagen.

Hur kommer du lägga upp träningen inför Årets Kock-finalen i oktober?

– Jag kommer att fokusera nu på träning med kocklandslaget fram till att nästa tävlingsuppgift släpps i augusti. Det gör att jag har kvar tävlingsandan, men kan tänka på annat ett tag. I augusti ska jag även gifta mig så det blir mycket fokus på det så klart. Sedan är jag redo för hårdträning under september och oktober, säger Desirée Jaks.

Läs även om när Desirée Jaks tillträdde som kökschef på Spesso.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...