Annons

”Jag behövde verkligen detta”

zoom
NYHETER. I år slog antalet ansökningar till Visita Mellerstas kompetensutvecklingsstipendium alla rekord. Till slut stod eldsjälen Jessica Sjögren, som driver café och Bed and breakfast i Linköping, som vinnare.
Annons

Varje år delar Visita Mellersta ut sitt kompetensutvecklingsstipendium Hans Erik Börjeson-stipendiet. Syftet är att uppmärksamma talanger som har, eller kommer att ha, stor betydelse för utvecklingen av näringen. Stipendiet omfattar 30 000 kr och ska användas till kompetensutveckling inom branschen, antingen i Sverige eller utomlands.

Ansökningarna till HEB-stipendiet 2020 slog alla tidigare rekord och konkurrensen var extremt tuff. Visita Mellersta lyfter att ”samtliga finalister och även några som inte ens nådde så långt skulle vara välförtjänta stipendiater.” Vinnaren blev Jessica Sjögren, eldsjälen bakom Dahlbergs café och Himla Winblads Bed and breakfast i Linköping.

Grattis! Hur känns det?
– Jag blev så himla glad, för jag behövde verkligen detta. Det har varit en fruktansvärd vår, det kan väl alla säga. Jag har aldrig haft så många utmaningar och det är första gången jag har tänkt ”fasiken, är det verkligen värt det?”. Så om jag någon gång i min karriär behövde uppmuntran och push så var det nu, säger vinnaren Jessica Sjögren.

Var vinsten oväntad?
– Ja, jag vet ju att jättemånga söker och vet vilka tidigare pristagare varit – Lilla Bjers som vann förra året är jag jätteimpad av.

I juryns motivering nämns även din familj.
– Jag blev så rörd över att de tog med min familj i det. Mina stackars barn har vuxit upp här och det är deras vardag, de är i diskrummet eller sitter i nån trapp och äter pannkakor…

Vad ska du använda stipendiet till?
– Personlig utveckling, jag ska se om jag hittar någon bra kurs inom ekonomistyrning för har några sådana hål att fylla. Jag har nämligen aldrig läst ekonomi, så jag driver företag med min magkänsla idag – faktiskt utan att veta vad jag gör. Och sedan är vi två som driver verksamheten, så det kanske blir att åka iväg på någon inspirationshelg också.

Hur har våren och sommaren varit?
– Våren var fruktansvärd, vi stängde till och med kaféet några månader och min året-runt-personal var uppsagda. Under sommaren kämpade vi för överlevnad, vi drog ner på personal och den befintliga har jobbat mer och under osäkrare förhållanden och på kortsiktiga scheman. Vår verksamhet ligger i Linköpings största besöksmål så vi hade jättemånga svenska turister under sommaren. Det var skönt, för nu går in i hösten och vet att vi har täckning för hyran året ut.

Hur jobbar du med dina anställda för att hålla motivationen uppe i ansträngda tider?
– Jag har känt mig som en sämre chef men har försökt att kompensera med att exempelvis göra en roligare personalfest. Just det har varit svårast för mig; dels den ekonomiska oron, dels att inte kunna leva upp till mina egna förväntningar på att vara en bra chef.

– Istället för att utbilda sommarpersonalen, som jag vanligtvis brukar, så satsade jag på teambuilding och tog in en organisation som hette Storasystrarna. De höll en workshop som heter ”Bli din egen bästis” och de jobbar mycket med att bygga självkänsla, personlig utveckling. Jag har mycket ung personal och många av dem är tjejer, så kändes jättebra att kunna göra det, säger Jessica Sjögren.