Annons

”Jag såg årets final som en provomgång”

zoom ”Det här är inte slutmålet. Jag vill bli bäst i världen”, säger Gustav Leonhardt, vinnaren av Årets Kock 2021. Anna Björkegren
”Det här är inte slutmålet. Jag vill bli bäst i världen”, säger Gustav Leonhardt, vinnaren av Årets Kock 2021. Anna Björkegren
NYHETER. I ett starkt startfält där majoriteten var tidigare finalister tog debutanten Gustav Leonhardt på Agrikultur hem titeln Årets Kock 2021. ”Jag har inte fattat det än, med så ofattbar konkurrens”, säger han till Besöksliv strax efter finalen.
Annons

En förvånad 25-åring från Nynäshamn tog igår kväll hem titeln Årets Kock 2021. Han är förvisso debutant i tävlingen men han har sin beskärda del av tävlingserfarenhet, däribland två OS-guld med Juniorkocklandslaget och ett VM-silver i Bocuse d’Or.

– Jag har inte fattat det än och har ingen aning om hur jag gjorde det. Med så ofattbar konkurrens såg jag årets final som en provomgång. Jag gör bara det jag tycker är roligt men älskar såklart att vinna. Det känns fantastiskt, säger Gustav Leonhardt, vinnare av Årets Kock 2021, när Besöksliv.se fick tag i honom direkt efter finalen på torsdagkvällen.

Av de åtta finalisterna har fem medverkat i finalen tidigare. Det första av tävlingens fem delmoment som de fick ge sig i kast med var att göra en varm huvudrätt på gul lök – något finalisterna fick information om i juni och har haft tid att träna på över sommaren.

Nästa moment var en valfri rätt på en råvarukorg med baljväxter och pilgrimsmussla som huvudråvaror och nästa uppgift var att laga en rätt på vildsvin. Med tre moment avklarade fick fyra finalister lämna tävligen. Nu låg avgörandet i att laga två rätter på huvudråvarorna havskräfta och skånsk blommehöna.

Vad gjorde dig till vinnare?

– Jag lagar väldigt god mat, det tycker jag själv och det tyckte domarna idag också. Sen skulle jag tro att det var helheten och smakerna som gick hem. Jag var nummer åtta och satsade på att göra intryck med höga smaker och att få med hela smakpaletten, det skulle explodera i munnen.

Vilket moment var din favorit?

– Det var nog vildsvinet. Jag gjorde en grillad vildsvinskarré med tryffel, lardo och rökt vilthjärta ihop med en tryffelsås med grön chartreuse och spiskummin. Där kände jag verkligen att jag fick till finishen, däremot gick det mindre bra med tillbehöret. Såsen sprack precis innan jag skulle lägga upp den och gick från fluffig till platt. Såhär i efterhand kanske det var tur, det gick ju vägen.

Du har varit med i många tävlingssammanhang tidigare, vad är speciellt med Årets Kock?

– Att ställa upp i Årets Kock har varit min plan ända sedan 2014 när jag bestämde mig för att det var den här banan jag ville ta. På den tiden var jag med och serverade mat och hjälpte till på tävlingen, den inblicken i tävlingsköket fick mig att känna att ”det här vill jag vinna en dag”. Jag behövde bara samla på mig erfarenhet först.

Vad händer härnäst?

– Jag kan ärligt säga att jag inte har någon som helst aning, mina tankar har inte sträckt sig längre än till finalen. Men jag vill såklart göra så mycket som möjligt så det är ju bara att hoppa på motorvägen och se vart den leder.

– Sen är inte det här slutmålet. Jag vill bli bäst i världen och då är det Bocuse d’Or som gäller, om två år är nästa uttagning så då ställer jag upp. Men just nu måste jag ha mat, jag har bara ätit en macka och drickyoghurt på hela dagen!