Annons

Jobbrusning – 200 tjänster ska förmedlas via speedrekrytering

zoom För femte året i rad går jobbmässan Skarpt läge av stapeln idag, fredag klockan 14.00.  Foto: Skarpt läge
För femte året i rad går jobbmässan Skarpt läge av stapeln idag, fredag klockan 14.00. Foto: Skarpt läge
NYHETER. Besöksnäringen i Göteborg växer så det knakar, samtidigt som personalbristen slår i taket. På jobbmässan Skarpt läge finns i år fler arbetsgivare än någonsin från branschen. ”Våra medlemmar har med sig 200-250 tjänster och önskar förstås att alla blir tillsatta”, säger Johanna Schub från Visita.
Annons

Göteborg ökade 2017 för 26:e året i rad i antal gästnätter, vilket innebar det bästa året någonsin för besöksnäringen i staden. Samtidigt är bristen på personal en av branschens viktigaste nötter att knäcka. Ett initiativ är mässan Skarpt läge, där arbetsgivare och sökande får mötas på plats.

– Detta är en fantastisk möjlighet för intresserade att komma i kontakt med besöksnäringen på ett enkelt och avslappnat sätt, där vi kan visa upp vilken bredd och möjlighet till utveckling som finns, säger Johanna Schub, kommunikatör på Visita, som är en av aktörerna bakom mässan.

– Förhoppningen är att våra medlemmar ska hitta bra, kompetent och driven personal, som också får upp ögonen för besöksnäringen och väljer att stanna och utveckla den, säger hon.

Under tre timmar från klockan 14 idag fredag, har drygt 50 utställande företag möjlighet att matcha totalt 800 jobb med unga vuxna som är på väg ut i arbetslivet.

Rekordmånga företag från besöksnäringen

En mängd branscher finns representerade med tyngdpunkt på bristyrken inom vård, lager och logistik samt hotell och restaurang. Besöksnäringen har med cirka 15 företag på plats är fler utställare än tidigare år.

– Våra medlemmar har med sig 200-250 jobb, så vi hoppas självklart att majoriteten av dessa blir tillsatta eftersom behovet av kompetent personal är stort, både inför sommaren men också på länge sikt, säger Johanna Schub.

De lediga jobb som kan sökas och förmedlas på plats på mässan riktar sig bland annat till restaurangpersonal, frukostvärdar och hotellreceptionister.

Tillsvidareanställningar

Av de 220 arbetssökande som fick jobb fjol, hade 112 av dem ett halvår senare fått en tillsvidareanställning, enligt de uppföljningar som gjordes.

– Det var helt fantastiskt! Vi har hittat en modell som är väldigt enkel men väldigt konstruktiv, där man tar bort avståndet mellan arbetssökande och arbetsgivare. De som kommer hit vet vad som gäller, det går fort och det är proffsigt, säger Lennart Johansson, chef för Näringslivsgruppen på Göteborg & Co.

Mässan är ett samarbete mellan Team Göteborg och Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, Radisson Blu Scandinavia Hotel, Arbetsförmedlingen och Visita.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...