Annons

Kalmars krogar välkomnar förlängt tillstånd för uteserveringar

zoom Foto: Krögers
Foto: Krögers
NYHETER. Nu sällar sig Kalmar till den lilla skara kommuner som tillåter uteserveringar året runt för att stötta restauratörerna. "Mycket glädjande besked", säger Kalmar-krögare.
Annons

Kalmar kommun gör det möjligt för kaféer och restauranger att förlänga öppettiderna för sina uteserveringar. Genom att göra en ny ansökan hos polisen kan tillståndet förlängas över vintern. Detta innebär att restaurangerna kan behålla sina uteserveringar året runt mellan 2020 och 2021.

– Beslutet att förlänga är en ren coronaåtgärd, säger Robert Dahlström, mobilitetschef i Kalmar kommun till Barometern.

Krögaren Martin Bergvall Nilsson har länge arbetat med frågan och välkomnar kommunens beslut.

– Ett mycket välkommet beslut. I och med detta visar Kalmar att man vill göra allt man kan för stadskärnans verksamheter och invånare, säger Martin Begvall Nilsson, som driver restaurang och nattklubben Krögers.

Han tillägger:

– Tänk vilken underbar höst- och vinterstad vi nu kommer att få.

Vad betyder detta affärsmässigt för Krögers?

– Jag inte säga det på förhand, men vi kan ersätta uteserveringen med den halvnedsatta nattklubben, så förhoppningsvis räddar det tre tjänster, säger Martin Bergvall Nilsson.

Han betonar att en bakom beslutet ligger en bra dialog mellan kommunen och besöksnäringen.

– De har inom kommunen varit väldigt lyhörda och haft en stor förståelse för vår situation. Jag har kollegor i andra kommuner som inte alls har samma upplevelse. Till exempel går det väldigt trögt i Malmö i samma fråga.

Behöver ni betala ordinarie avgift för den förlängda perioden? 

–Nej, vi har fått avgiftsfritt, vilket också så klart är väldigt generöst, men nästan också en självklarhet med tanke på att kommunen äger marken.

Varför är Kalmar kommun så förstående tror du?

– Kalmar har en utpräglad besöksnäring, det är en av basnäringarna i regionen. Man har från kommunalt håll satsat på besöksnäringen på olika sätt, så man känner nog ett ansvar. Sedan har Kalmar samma problem som många andra, att stadskärnorna dör ut, och där är besöksnäringen en viktig faktor för att fortsätta att stimulera, oavsett pandemi.

Vad är ditt råd till besöksnäringen i kommuner som inte har kommit lika långt i frågan om att förlänga tillstånden för uteserveringar?

– Att gå samman och prata med tjänstemännen, och att försöka förstå bådas sidor och varandras bekymmer.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter