Annons

”Känner mig hedrad”

zoom Florencia Abella, köksmästare på Ekstedt. FOTO: David Loftus
Florencia Abella, köksmästare på Ekstedt. FOTO: David Loftus
NYHETER. Florencia Abella, köksmästare på Ekstedt, kan bli Kockarnas kock 2021. – Att det är kockar som nominerar gör det extra speciellt eftersom de vet vad yrket innebär.
Annons

Hon har lagat mat till Kronprinsessan Victorias bröllop, varit med i Kockarnas kamp och jobbat på flera toppkrogar både i Sverige och utomlands. Florencias meritlista är tveklöst lång – ändå har hon mycket kvar att lära i köket, hävdar hon själv.

– Som kock blir man aldrig fullärd. Det finns alltid nya smaker och produkter att jobba med. Det är det som gör jobbet så kul. Man utvecklas hela tiden. Och viktigast av allt är att man behöver vilja utvecklas och ta till sig nya saker. Då blir man en bra kock.

Du har synts lite överallt på sista tiden. Tidigare i år var du bland annat med och utformade upplägget för Årets Kock. Och nu har du nominerats till Svenska gastronomipriset, för andra gången. Hur känns det?

– Det känns jätteroligt. Jag känner mig hedrad. Jag ser det som ett bevis på uppskattning för allt jag gör i köket varje dag, året om. Att det är kockar som nominerar gör det extra speciellt eftersom de kan yrket och vet vad det innebär. För mig personligen gör en sån här utnämning att jag känner mig extra motiverad. Det blir en extra krydda.

Du har jobbat i kök länge och på många olika krogar, vad är det som är så roligt med att laga mat? 

– Att ingen dag är den andra lik. Det händer nya saker hela tiden. Jag älskar teamkänslan i köket och att man aldrig blir fullärd som kock. Det finns alltid mer att lära. Dessutom älskar jag att driva restaurangen framåt och att vi som jobbar tillsammans i köket peppar varandra och vill växa.

Har du alltid velat arbeta som kock?

– Jag älskade att laga mat redan som liten men funderade aldrig på att bli kock eftersom det inte riktigt var något man utbildade sig till. Det är väl egentligen först de senaste 15 åren som yrket blivit mer populärt. Men visst, jag har alltid vetat att mat är min stora passion. Det visste jag redan som barn.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...