Annons

Kiviks Äppelmarknad blir äppelveckor

zoom
"Kanske för detta något positivt med sig; att fler upptäcker Äppelveckorna", säger Ulrika Wistrand, kommunikationschef Kiviks Musteri. Foto: Pressbild
NYHETER. Med anledning av corona ändras formen för Kiviks Äppelmarknad till två äppelveckor, och med det en möjlighet för besöksnäringen i regionen att locka fler besökare än vanligt.
Annons

Den 33:e upplagan av Kivik Äppelmarknad ställs in på grund av coronapandemin. Istället väljer arrangörerna att sprida ut evenemanget över två äppelveckor. Förhoppningen är att kunna locka ännu fler besökare än vanligt och främja besöksnäringen i Kivik och trakterna kring Österlen.

Såklart tycker vi att det är tråkigt att behöva bryta en sådan lång tradition, men besökarnas säkerhet är viktigast. Äpplena mognar ju oavsett pandemi och vi vill att man ändå ska kunna uppleva skördetiden här på Österlen, säger Ulrika Wistrand, kommunikationschef Kiviks Musteri.

Ni har istället valt att sprida ut evenemanget över två veckor, berätta vad som händer?

– Här kommer att finnas något för alla smaker. Olika mat- och dryckesupplevelser, kulturella evenemang i form av konstutställningar, guidningar, smakvandringar och inte minst naturupplevelser. Österlen och trakterna runt Kivik är verkligen något extra i skördetid med böljande äppelodlingar som nu dignar av frukt. Vi firar det svenska äpplet och här kan man verkligen lära sig allt om vår fantastiska svenska råvara.

Äppelmarknaden brukar normalt locka tusentals besökare till Kivik. Hur många hoppas ni kommer att besöka era äppelveckor?

– Genom att förlänga perioden till två veckor och erbjuda upplevelser i hela trakten hoppas vi kunna locka många att besöka oss på ett tryggt och säkert sätt. Att förlänga säsongen genom att skapa olika reseanledningar är något vi ständigt arbetar med oavsett corona, så kanske för detta något positivt med sig; att fler i och med detta upptäcker Äppelveckorna.

Kan det rent av bli en större publikmagnet än Äppelmarknaden?

– Det ena utesluter inte det andra. Vi ser det som att Äppelmarknaden är en av höjdpunkterna under Äppelveckorna. Skördetiden är lång och vi är glada att tillsammans här i bygden kunna erbjuda upplevelser närhelst på året man vill komma hit.

Restauranger i Kiviks närområde kommer under dessa veckor erbjuda smakupplevelser i äpplets tecken, vilken betydelse kommer äppelveckorna att ha för besöksnäringen i området tror ni?

– Österlen är en stark mat- och dryckesregion med många fantastiska aktörer och producenter. Svårigheten är att kunna ha öppet under lågsäsong. Genom Äppelveckorna hoppas vi att hela turismnäringen på Österlen kan gynnas av fler besökare i en tid då besöksantalet normalt sjunker.

Vad hoppas ni på med årets något annorlunda evenemang?

– Att besökarna vidgar vyerna och upptäcker fler ställen i trakten. Att de får en lugn, trygg och smakrik upplevelse här på Österlen i skördetid.

Startskottet sker helgen den 25-26 september. I Kivik med omnejd kommer restauranger och butiker att ha extra öppet och erbjuda smakupplevelser i äpplets tecken.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...