Annons

Klassiskt och lekfullt när nya Gondolen öppnar

zoom Kökschef Ola Stålnacke, köksmästare Patrik Castillo och projektägare Matilda Jackson Foto: Pressbild
Kökschef Ola Stålnacke, köksmästare Patrik Castillo och projektägare Matilda Jackson Foto: Pressbild
NYHETER. Svenska Brasserier förbereder öppningen av nya Gondolen senare i höst. Besöksliv har pratat med kökschefen Ola Stålnacke om vad gästerna kan förvänta sig.
Annons

Restaurang Gondolen, 33 meter upp vid Katarinahissen i Stockholm med spektakulär utsikt över Gamla Stan, Södermalm och Mälaren, stängde för renovering 2020. Gondolen har en rik historia men snart väntar även en spännande framtid. I höst tar nämligen restauranggruppen Svenska Brasserier över och gästerna välkomnas att återigen njuta av måltider i den unika miljön. Ola Stålnacke är Svenska Brasseriers exekutiva kökschef och kallar Gondolen ett landmärke i Stockholm som påverkat stadens gastronomi.

 Vad har Gondolen haft för roll i Stockholms restaurangliv?

­– Gondolen är en ikonisk och klassisk restaurang i Stockholm som har spelat en betydande roll för Stockholms gastronomiska scen. Genom åren har många vänner och branschkollegor arbetat på Gondolen och haft möjlighet att utveckla sina färdigheter inom matlagning och service. Restaurangen har fungerat som en mötesplats för såväl stockholmare som turister och har blivit ett verkligt landmärke i staden, säger han.

Och vad har varit din tidigare relation till Gondolen?

– Med en kombination av klassisk mat, spektakulär utsikt och en plats för kultur, kreativitet och utveckling är min bild att Gondolen bidragit till att forma och berika Stockholms restaurangscen på många sätt.

”Ett glasskåp under himmelen”

Restaurang Gondolen invigdes första gången år 1935 i Katarinahuset i Stockholm. Under invigningen ska dåvarande kung Gustav V ha kallat restaurangen för ”ett glasskåp under himmelen” och Ola Stålnacke menar att det är viktigt att bevara många aspekter av Gondolen som en klassisk destination för mat och dryck. Han poängterar att Gondolen ska vara mångsidig och en restaurang för alla tillfällen.

– På Gondolen ska man kunna slinka in för en öl eller drink och samtidigt ha möjlighet att njuta av en helkväll. Att fira livet, vare sig det är för att solen skiner eller i samband med en födelsedag, är en central del som vi strävar efter att bevara. Att erbjuda en plats där människor kan njuta av och uppskatta livets olika stunder är en viktig del av Gondolens arv och fortsatta resa framåt, säger han.

1994 köptes restaurangen av familjen Lallerstedt som drev den fram till 2020 då restaurangen stängdes för renovering. Vad kan man förvänta sig när Gondolen öppnar igen?  

– När Gondolen öppnar igen kan man förvänta sig en kulinarisk upplevelse med klassiska rätter som får en lekfull twist. Maten kommer att vara av hög kvalitet och presenteras med omsorg. Gästerna kan förvänta sig en varm och inbjudande atmosfär med uppmärksam service. Restaurangen ska fortsätta att vara en populär mötesplats för matälskare och yrkesverksamma inom branschen, vilket skapar en livlig och inspirerande miljö.

 Och vad ser du själv mest fram emot?

– Jag ser fram emot att få förvalta och fortsätta utveckla Gondolen tillsammans med kompetenta kollegor som brinner för mat, dryck och gäster lika mycket som jag gör. Tillsammans ska vi skapa en restaurang där maten, servicen och stämningen är i en klass för sig, säger han.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...