Annons

Kockduon laddade inför öppning av Skeppsbron 10

zoom Parhästar i köket, Jon Hollström och Christian Siberg. Foto: Skeppsbron 10
Parhästar i köket, Jon Hollström och Christian Siberg. Foto: Skeppsbron 10
NYHETER. Trefaldige Årets Kock-finalisten Christian Siberg leder köket på Sjöfartshusets nya restaurang Skeppsbron 10 ihop med parhästen Jon Hollström.
Annons

Sjöfartshuset på Skeppsbron i Gamla stan i Stockholm har länge varit en destination för möten och fester. Nu vidgas verksamheten när en tidigare hyresgäst i gatuplan flyttat och en egen restaurang har byggts upp från grunden.

Den 19 april slås portarna upp till Skeppsbron 10, där kockduon Christian Siberg och Jon Hollström kommer att husera i köket. Besöksliv passade på att ställa några frågor till trefaldige Årets Kock-finalisten Christian Siberg, som senast kommer från rollen som köksmästare på Restaurang Omaka.

Hur känns det nu innan öppning?

– Nu är det full fokus på att provlaga och utveckla alla rätter och dansa in köket. Är sjukt peppad på att öppna och få komma igång med service. Bara hålla tummarna på att bygget håller tidsschemat, säger säger köksmästare Christian Siberg.

Hur kommer ditt samarbete med Jon Hollström att se ut rent konkret, hur lägger ni upp arbetet?

– Vi delar filosofi och tänk i köket och tror på långsiktighet och hållbar personalpolitik och att man ska kunna ha ett liv utanför restaurangen med lediga helger och kvällar. Vi tycker det är viktigt för att kunna prestera på topp och vårda kärleken till gastronomin.

– En ansvarar för preppteamet dagtid ena veckan och den andra för serviceteamet och sedan byter vi och det gör även att vi kan kvalitetssäkra hantverket hela vägen från råvara ut till gäst varje dag. Vi vill även ha med hela teamet i den kreativa processen.

Vad kommer inriktningen i köket att vara?

– Innovativa och lekfulla mellanrätter med fokus på höga smaker, bra och miljömedvetna råvaror. Klassiska grunder där vi låter oss inspireras av kryddningar och tillagningstekniker från hela världen.

Kan du ge ett exempel på en typisk mellanrätt hos er?

– Vi kommer fokusera på råvaran och utgå från den och sen skapa en spännande smakbild efter säsong. Menyn kommer bestå av lika många vegetariska, fisk/skaldjur och kött/fågel/vilt rätter. Menyn kommer inom kort och allt håller på att finslipas nu.

– En rätt som är under uppbyggnad och som jag gjort varianter på innan är en sockersaltad makrill med dashi på glasrabarber, gröna jordgubbar, kålrabbi, dill, wasabi, rädisa och blommiga örter.

Vilken målgrupp vänder ni er främst till?

– Vi vill bli Gamla stans nya vardagsrum och vänder oss självklart till alla som älskar god mat och dryck som tycker om att  få det serverat i en avslappnad och vacker miljö. Vi har även en bar där det kommer bli ett skönt AW häng som serverar cocktails och sprit av högsta klass där
kan man kan slinka in på ett glas och beställa in lite snacks och mellanrätter.

– Eftersom vi ligger fyra hus från Stockholms slott och nära ett flertal hotell så kommer förmodligen även den gastronomiskt intresserade turisten hitta till oss.

Vilka är de största fördelarna med läget?

– Vi ligger väldigt vacker och centralt  på Gamla stans framsida vid vattnet med fin utsikt, 2:ans tation Slottsbacken ligger precis utanför. Sjöfartshuset som fastigheten heter är otroligt vacker och är ett av Skeppsbrons äldsta och mest välbevarade hus med en fantastisk och
intressant historia.

Finns det några utmaningar?

– Den största utmaningen är världsläget och vad det för med sig, bristen på bra och rättvisa råvaror blir en utmaning att lösa.

Många i branschen har svårt att hitta personal, hur har det gått för er nu inför öppningen?

– Vi är riktigt tacksamma för att det har gått väldigt bra och vi har lyckats få fram ett riktigt bra team som vi tror stenhårt på, det är verkligen ingen självklarhet då det saknas extremt många kockar i Sverige.

– Det kommer bli turbulent i början som det alltid blir när man öppnar nytt, men just nu känns det riktigt bra. Vi jobbar med de yngre och försöker jobba nära restaurangskolorna och lägger mycket tid på att utbilda den nya generationen.

Du har varit med i finalen i Årets Kock tre gånger, vilka moment i tävlandet tar du med dig in i restaurangköket?

– Det man lär sig på att tävla på hög nivå är planering och ha möjlighet att lägga extremt mycket tid på detaljer och smak och få perfektion i varje liten detalj och hitta ett lugn och fokus. Det tar jag självklart med mig, men det jag brinner för är krogen och att få laga mat på riktigt till riktiga gäster, säger Christian Siberg.