Annons

Kocken Anton Husa: ”Det här är ett minne för livet”

zoom Anton Husas rätt med torsk och karamelliserad selleri höll ett mycket nordiskt uttryck.  Foto: Pressbild
Anton Husas rätt med torsk och karamelliserad selleri höll ett mycket nordiskt uttryck. Foto: Pressbild
NYHETER. 21 kockar från världen över gjorde i helgen upp om den prestigefyllda titeln Young Chef Award. Svensken Anton Husa var en av dem – och han har fått blodad tand. ”Nästa tävling blir Årets Kock”, säger han efter några intensiva tävlingsdagar i Milano.
Annons

San Pellegrino Young Chef Award gick av stapeln i helgen i Milano. Det var den tredje upplagan för tävlingen som har vuxit sig till att bli ett mästerskap att räkna med.

– Jag är nöjd med min insats trots att det inte gick hela vägen, säger Anton Husa som tävlade med sin torskrätt första dagen och inte tog sig till final.

Den här gången.

Knallblått konfettiregn fyllde Superstadio i Milano och la sig som ett hav över publik och golv på söndagskvällen. Jublet stegrade när japanske kocken Yasuhiro Fuijo fick sin prispokal i handen och höjde den i en modest gest mot skyn. Nu kan han titulera sig världens bästa unga kock – under trettio år, en tung titel också för restaurangen Le Cine i Osaka där han jobbar.

– Han är en värdig vinnare. Han är ödmjuk och det har jag märkt under hela resan. Och en superduktig kock.

Till vardags är Anton Husa kock på Upper House i Göteborg. I San Pellegrino Young Chef Award har han representerat Norden och Baltikum, och till sin hjälp har han haft finske kocken Henri Allén. Och han har lärt sig mycket, knutit nya kontakter och fått mersmak för att tävla i matlagning.

Hans rätt med torsk och karamelliserad selleri höll ett mycket nordiskt uttryck. En lökkomponent fick bytas ut i sista sekund – då steklök inte fanns att tillgå i Milano, men han hittade hem med silverlök istället. Efter att ha lämnat i sin rätt fick han många frågor av juryn, vilket brukar vara ett gott tecken.

– Jag har sett en massa tekniker och olika smaker att kombinera som jag kommer att kunna använda mig av. Hela erfarenheten är ett minne för livet.

Vad blir din nästa tävling?

– Jag ska ställa upp i Årets Kock nästa år, det blir nästa mål.

Vad tar du med dig för lärdomar dit härifrån?

– Ännu mer laga mat som representerar mig ännu mer. Jag är nöjd med mitt resultat och min rätt. Skulle jag ställa upp i den här tävlingen igen så kanske jag kommer att tänka lite mer kring att ha en historia med min rätt. Det pratade juryn mycket om. Jag gjorde bara det jag tyckte var gott och hållbart.

Vad händer med din rätt nu? Kockarna bakom Lilla Ego har till exempel haft sina Årets Kock-rätter på menyn.

– Den kanske kommer att dyka upp på något sätt för att jag tror gäster kommer att vara nyfikna. men det kommer inte vara lika avancerad, det tar ju ganska lång tid att göra de här tio portionerna, men smakkombinationerna går att göra.

San Pellegrino Young Chef Award har också satsat extra för att attrahera fler kvinnor att söka sig till tävlingen. Av de 21 tävlanden i år var 2 kvinnor. Men av juryns sju medlemmar var fyra kvinnor: Dominique Crenn, Ana Ros, Margarita Forés och Annie Féolde.

– Vi behöver fler kvinnor till sådana här tävlingar. Det är bra att San Pellegrino Young Chef Award tänker ett steg framåt, sa Dominique Crenn under sitt juryarbete från scenen.

I juryn fanns även Brett Graham, Virgilio Martinez och Paul Pairet. Tillsammans med Italiens mest kände kock, Massimo Bottura, lagade de galamiddagen efter kocktävlingens slut.

Det var en trött med glädjestrålande Anton Husa som summerade helgen.

– Jag har fått nya vänner och kontakter och haft en jätterolig helg.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...