Annons

Kocken Filip Fastén är Årets Rising Star

zoom Flerfaldigt prisad. Filip fastén får motta pris av White Guide under deras kroggala i mars.
Flerfaldigt prisad. Filip fastén får motta pris av White Guide under deras kroggala i mars.
NYHETER. Tidigare vinnare av Årets Kock, nyöppnad egen restaurang – och nu prisad som Årets Rising Star. Filip Fastén har många många järn i elden. 
Annons
Årligen delar krogbibeln White Guide ut ett pris med syfte att uppmärksamma yngre kockar med potential att nå ut nationellt och internationellt. Filip Fastén har redan uppmärksammats en hel del sedan han vann Årets Kock 2014. Men att han skulle bli Årets Rising Star kom som en chock, när kollegan ringde för att gratulera hade han ingen aning om priset.
– Jag förstod ingenting alls, säger han och beskriver hur han dubbelkollade i sociala medier att det hela stämde.
 
I somras drev han restaurang på Furillen på norra Gotland och i januari öppnade han egna restaurangen Agrikultur tillsammans med Joel Åhlin. Här arbetar också Lina Ahlin, förra årets mottagare av samma pris. 
 
Vad säger det här om er, egentligen?
– Det betyder att tillsammans är man stark och vi alla på Agrikultur ständigt försöker lyfta varandra genom gemensam kunskap. Lina är en fantastiskt duktig kock och hon förtjänade verkligen priset förra året, säger Filip Fastén. 
 
Lina Ahlin praktiserade hos trestjärniga Massimo Bottura i Italien efter sin vinst. Om du fick välja en restaurang och kock, var som helst i världen, vilken skulle det vara?
– Oh, finns många duktiga kockar som ständigt inspirerar och lär. Jag tycker Magnus Nilsson är så härlig och så hade jag gärna stannat i säkra Sverige och andats norrländsk luft i några månader, gärna under en frisk höst kombinerat men lite jakt och fiske.
 
 
Tidigare har du en Årets Kock-seger i bagaget. Vad betyder det för dig att få erkännanden för din yrkeskunnighet?
– Det är otroligt hedrande att få detta pris och självklart så visar det att man gör något rätt och det stärker mig. Men att arbeta i ett kök handlar om att arbeta tillsammans, framförallt när man driver krog. Så utan duktiga kollegor genom åren hade jag aldrig ens varit i närheten av att fått detta pris. Tack!
 
 
Finns det någon som agerat som din mentor under din karriär? Vem och varför har hen varit extra bra?
– Många har varit mentorer genom åren både i köket och privat. För att utväxlas behöver man må bra och känna sig trygg i sig själv och det kräver bra människor runt om sig.
 
 
Slutligen, vilka egenskaper behöver man, i din mening, för att lyckas som ung kock i branschen idag?
– En glöd, en envishet och att våga ha fel och lyssna till andra. Man utvecklas ständigt som kock och kan därför aldrig bli fullärd.