Annons

”Köket är en plats för många känslor och intriger”

zoom Katarina Ekstedt har skrivit gourmetthrillern Syd tillsammans med Anna Winberg Sääf. Foto: Kajsa Charlotta Studios
Katarina Ekstedt har skrivit gourmetthrillern Syd tillsammans med Anna Winberg Sääf. Foto: Kajsa Charlotta Studios
NYHETER. Besöksliv har ställt några frågor till Katarina Ekstedt, en av författarna bakom bokserien som utspelar sig i restaurangköket och nu även ska filmatiseras.
Annons

Gourmetthrillern Syd är den uppföljande delen i bokserien om kocken Alex av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf. Debutboken Nord kom ut för ett år sedan och ska redan omvandlas till dramaserie av produktionsbolaget Filmlance.

Katarina Ekstedt är förutom författare även förlagschef för Triumf förlag, som 2018 gav ut kokboken Niklas jul av stjärnkocken Niklas Ekstedt ­– som hon även är gift med.

Vad är det som är så lockande med köksmiljön?

– Köksmiljön är lockande av många anledningar. För det första är det en plats där råvaror förvandlas till gastronomi. Dessutom är köket ofta en plats för mycket känslor och intriger, säger Katarina Ekstedt och fortsätter:

– Det är en plats fylld av energi, samarbete och utmaningar, en annorlunda arbetsplats än vad många är vana vid. Vi tror att det delvis är därför böckerna är så uppskattade och en viktigt del i att de ska filmatiseras.

Vad är viktigt att få med när man ska fånga köksatmosfären i en litterär text?

– Att beskriva de sensoriska upplevelserna i köket. Det kan vara dofterna av nystekta kryddor, ljudet av knivar som hackar och skär, eller känslan av hettan från spisen. Det är också viktigt att inkludera detaljer om människorna i köket, deras samspel och passion för matlagning, för att få läsarna att känna sig som en del av köket och uppleva atmosfären på ett djupare sätt.

Har du några favoritskildringar av köksmiljöer?

– Ja, det finns många fantastiska skildringar av köksmiljöer i både böcker och filmer. Boken Kitchen confidential av Anthony Bourdain är en, Jord av Bill Buford är en annan.

Har Niklas Ekstedt kommit med några råd kring köksskildringarna i boken?

– Haha, ja, väldigt många! Men det har varit väldigt kul att få veta mer om kockarnas spännande värld i researchen till denna bok, säger Katarina Ekstedt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...