Annons

Krögare i Uddevalla stöttar varandra genom krisen

zoom Michael ”Simon” Simonsson, Harrys i Uddevalla, oroas över stadskärnans överlevnad. FOTO: Privat
Michael ”Simon” Simonsson, Harrys i Uddevalla, oroas över stadskärnans överlevnad. FOTO: Privat
NYHETER: Efter mer än ett år av hårda restriktioner och förtvivlan har flera krögare i Uddevalla samlat sig och bildat en grupp för att kunna peppa och hjälpa varandra framåt.
Annons

Pandemin har skövlat det mesta i sin väg. I Uddevalla är centrum tystare än någonsin. Några få kvarvarande restauranger kämpar för sin överlevnad. Michael ”Simon” Simonsson, som driver Harrys stänger ännu en dag med dåligt klirr i kassan bakom sig. Och går hem.  Men det är skillnad nu jämfört med hur det var i början av året. Nu finns ”Restauranggruppen”, ett initiativ han varit med och startat under Uddevalla näringslivs paraply.

– Vi kan inte längre sitta still i båten och vänta på att något ska hända. Vi måste hitta sätt att få människor att våga komma tillbaka till centrum, annars dör stan, säger Michael Simon Simonsson.

I många små till mellanstora städer har frågan om stadskärnans överlevnad seglat upp och blivit central under pandemin eftersom flertalet butiker – redan före pandemin – flyttat ut till köpcentrum utanför städerna. Och  restauranger och kaféer till stor del utgör citykärnorna. Så är det exempelvis i Uddevalla.

– Försvinner restaurangerna så dör stadskärnan, så är det, konstaterar Michael Simon Simonsson och fortsätter:

– En vanlig fredag före pandemin rörde sig folk här i stan, gick på aw med kollegor och gjorde spontana krogbesök. Men allt det där är borta nu. Det finns inte mer. Det är tomt.

Han tar sin egen restaurang som exempel:

– Under en vanlig fredagkväll brukade vi ha en personalstyrka på omkring 20 pers. Folk kom hit efter jobbet, tog en öl. Nu är nästan hela vår personalstyrka uppsagd eller permitterad.

Initiativet Restauranggruppen samlar just nu fem krogar i stan, men förhoppningen är att fler ska ansluta sig och att det ska leda till kloka gemensamma åtgärder som lockar tillbaka gästerna.

– Vi som driver krogar här behöver varandra för att överleva. Att vara ensam krog i city går inte. Vi är beroende av varandra.

Att Uddevalla Näringsliv engagerat sig i frågan ser han som ett stort plus.

– Just nu sitter vi och Näringslivet och planerar inför en gemensam festival som ska hållas i augusti. Vi planerar den utifrån restriktioner vi inte känner till. Det är svårt. Men vi har inget val. Vi måste ligga steget före och planera framåt, trots att allt är oklart. En annan tanke som är viktig för oss är hur vi skapar ruljangs mellan krogarna.

Hur tror du att kroglivet i Uddevalla centrum kommer se ut efter pandemin?

– Vi har djupa sår som tar lång tid att läka. Många av oss har gjort enorma förluster, vilket innebär att vi i princip måste börja om från början igen. Våra anställda har blivit uppsagda och kanske hittat jobb inom nya branscher. Bara den frågan blir svår att lösa den dag det vänder.

I Uddevallas Restauranggrupp ingår just nu krogarna: Harrys, Mortens, Kerstin på torget, Coffee Roomer, 1803/Meatings och Pinchos.