Annons

”Kungsberget är en grym partner”

zoom Alpina världsstjärnan Sara Hector. Foto: Klas Rockberg
Alpina världsstjärnan Sara Hector. Foto: Klas Rockberg
NYHETER. OS-stjärnan Sara Hector om stödet från hemmabacken och den årliga tävlingen ALS Challenge – som i år kommer med en extra guldkantad utmaning.
Annons

Den alpina världsstjärnan Sara Hector samarbetar återkommande med Branäsgruppens anläggning Kungsberget. Tillsammans har  de ordnat skidtävlingar till förmån för forskningen inom förlamningssjukdomen ALS sedan 2019.

I år byggs en arena för parallellslalom och en extra speciell utmaning väntar besökarna.

Tävla mot världsstjärnan

– Det första året så hade vi en full-lång storslalom och man kunde jämföra sin tid med min, men förra året gjorde vi om konceptet. Vi hade tävlingen i skidskolebacken med Kungsbergets Ski Lodge i bakgrunden. I år kan man utmana varandra, barn brukar tycka om att utmana sina föräldrar exempelvis, men man kan också utmana mig, säger OS- hjälten Sara Hector.

Det låter extremt tufft …

– Jo, men jag kan ju köra utan stavar eller kanske på en skida och så kan jag ju ge lite försprång, säger hon.

Initiativet till tävlingarna kom från Sara Hector själv, hennes mamma blev sjuk i ALS och Sara kände att hon ville göra något som skulle göra skillnad. ALS-Challenge har kommit att bli en folkfest med positiv stämning, auktioner, DJ, After-Ski och livemusik.

– Det är ett stort engagemang. För mig så handlar det om att det är lätt att hamna i ett läge där man blir så ledsen över hur situationen är men att försöka göra något. Det händer mycket inom ALS-forskningen och vi kan göra skillnad. Inom många sjukdomar har man ju sett att mänskligheten kan lösa riktigt tuffa gåtor.

Hur viktigt är det här arrangemanget för dig?

– Det är väldigt viktigt och det är också viktigt att det är en rolig tillställning. Mitt motto är ”fight ALS with joy”. Min mamma är en stor förebild för mig i det, hon har haft svårt att prata den senaste tiden men då har hon i stället ägnat tiden åt att skriva barnböcker och pyssla exempelvis.

Börje Salming drabbades ju också av ALS och gick tragiskt bort nyligen, har det påverkat medvetenheten om sjukdomen?

– Ja, det gick ju så fort för honom. Det är en otroligt hemsk sjukdom, just därför är det så viktigt att man samlas och försöker göra något. Jag har haft turen att min mammas variant inte är lika aggressiv, men det Salmingfamiljen gjort för att hjälpa andra med sjukdomen är verkligen stort.

Förra omgången samlade ALS-Challenge på Kungsberget ihop 150 000 kronor och i år är en sponsor med och dubblar insatserna som kommer in. Sara Hector som är hemmahörande i Kungsbergets AK prisar skidorten som samarbetspartner.

– De är en riktigt grym partner. Utan Kungsberget hade detta inte gått att genomföra, både Kungsbergets Alpina Klubb och Kungsbergets skidort är engagerade. Det krävs att det fungerar praktiskt när man anordnar skidtävlingar och de hjälper till med allt från banor, startramper och After- Ski.

Ung och innovativ

Sara Hector konstaterar att Kungsberget är en ung och innovativ anläggning som gått från att vara ett mål för dagsutflykter till att man stannar över helgen.

– Det är ett bra ställe att slipa sin Carvingteknik men också för barn att lära sig åka. Hela ALS- Challenge är väldigt familjevänligt, man kan testa på, utmana varandra och förstå sporten ännu mer. Alpint är en väldigt social sport, man behöver inte vara på samma nivå för att ändå kunna hålla ihop i en backe, säger Sara Hector.

Läs även om hur Börje Salming hedrats med en staty på Icehotel.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...