Annons

Kungsberget: ”Tidig start ger mycket gäster resten av säsongen”

zoom helg förra året", säger platschef Martina Svensson. Foto: Kungsberget" />
"I backarna hade vi 30 procent fler skidåkare än samma
helg förra året", säger platschef Martina Svensson.
Foto: Kungsberget
NYHETER. Kungsberget välsignades med perfekta väderförhållanden under sin öppningshelg.  Bra flöden och en beläggning på över 70 procent gjorde den rekordtidiga premiären till en succé.
Annons

I helgen var det extra tidig premiär för Branäsgruppens anläggning Kungsberget nordväst om Sandviken. Platschef Martina Svensson är helnöjd med helgen, som lockade rekordmånga besökare.

– Det gick fantastiskt bra, vi hade laddat till tänderna en hade aldrig kunnat drömma om ett så bra väder, det var perfekta förhållanden. Vi hade ett bra flöde på gäster och en beläggning 71 procent, att jämföra med förra årets öppningshelg då vi låg på 50 procent.

– I backarna hade vi 30 procent fler skidåkare än vad vi hade samma helg förra året, tillägger Martina Svensson.

Sparat snö

Anledningen till att man kunde kicka igång säsongen så tidigt som sista helgen i november är att snöproduktionen har effektiviserats.

– Vi har ju börjar jobba väldigt hårt med att spara snö de senaste åren. Vårt mål är att bli bäst i Norden på att det.

En annan faktor som tidigarelagt öppningen är insikten om att Kungsbergets gäster hellre åker tidigt än sent på säsongen.

– Vi har upptäckt att vår målgrupp som är mycket barnfamiljer är mer benägna att boka sina resor tidigt i december snarare än i slutet av mars och april. De tar gärna en miniweekend eller åker över dagen. De korta avstånden från Stockholm och Mälardalen är anledningen till att vi har vuxit som vi har gjort de senaste åren, säger Martina Svensson.

En tidig start har en positiv effekt på hela säsongen, säger Martina Svensson.

– Det väcker ett stort intresse tidigt, och vi bygger en trygghet hos målgruppen att vi har öppet. Sedan styr förstås väder och vind mycket, särskilt för oss som har mycket dagsgäster. Men generellt sett brukar en tidig start innebära mycket gäster även resten av säsongen.

Efter två rekordår på raken för svenska skidanläggningar, kan det bli ett tredje?

– Absolut, jag har ingen anledning att tro att vi inte går mot ytterligare en rekordsäsong. Skidåkarna blir inte jättemånga fler, men hela branschen jobbar aktivt med att utveckla sina anläggningar, vilket gör att vi bibehåller ett starkt intresse.