Annons

Kurerad konst gör Lydmar levande

zoom En av bilderna från Lydmars pågående utställning. Foto: Robert Eliasson
En av bilderna från Lydmars pågående utställning. Foto: Robert Eliasson
NYHETER. Konstutställningar är en del av Lydmars DNA och gör hotellet till ett levande galleri, menar Lydmar Hotells vd Maria Maruska.
Annons

Hotell Lydmar i Stockholm är ett av många hotell som vill bjuda sina gäster på konst. Fram till den 25 april är Kuba i fokus på hotellet. Den svenske fotografen Robert Eliasson lärde känna den en kubanska gatukonstnären Fabian Hernandez under en resa till Havanna.

Vänskapen ledde till ett konstnärligt samarbete som resulterade i en gemensam utställning på La Fabrica de Arte Cubano, det berömda centret för samtidskonst i Havana. Och nu visas alltså samma utställning på Lydmars Hotell.

Varför satsar Lydmarpå konst- och fotoutställningar?

– Arbetet med fotoutställningar har funnits med ända sedan hotellet öppnades hösten 2008 och är en del hotellets DNA. Konsten tillsammans med musiken är en del av våra kulturbärande värderingar, och håller Lydmar levande och aktuellt.

– Utställningarna är ett sätt att marknadsföra hotellet, samtidigt som det är en trevlig anledning att träffa nya och gamla gäster, säger Maria Maruska, vd på Lydmar Hotell.

Vilken typ av konst bjuds era gäster på?

Vårt fokus ligger på dokumentärfotografi och utställningar som berättar en verklig historia. Vi väjer inte för starka uttryck men vi är inte ute efter effektsökeri i bilderna – det ska vara äkta hela vägen oavsett bildernas sammanhang.

Ett föränderligt galleri

Från varje utställning behåller Lydmar ett antal verk som stannar kvar på hotellet och blir en del av hotellet fasta konstinnehav. Detta gör att hotellrum och korridorer idag har en stor och växande konstskatt som är viktig del av upplevelsen på Lydmar.

Eftersom konsten kontinuerligt hängs om i lokalerna, vartefter nya verk tillkommer förvandlas miljön till ett levande galleri.

– Våra gäster och besökare kan vandra omkring på hotellet och njuta av vår konst – precis som på ett museum eller galleri, säger Maria Maruska

Sedan slutet av januari hänger en bit av Kuba på hotellets väggar, vad är unikt med den här utställningen?

Vi ville göra den här utställningen redan innan pandemin, vilket gör det extra roligt att äntligen kunna genomföra den. Det har inte varit helt enkelt att få tillstånd och visum för Fabian att kunna komma till Stockholm.

– Samspelet mellan hans expressiva målningar i kombination med Roberts starka personporträtt gör att vi kommer Kuba och landets invånare inpå livet. Det är fint, säger Maria Maruska.

Läs även om den stora konstsatsningen som Göteborg & co genomförde i höstas.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...