Annons

Libanesiska Laziza öppnar i Lund

zoom Sadoo Iskandarani, grundare och kökschef på Laziza.
Sadoo Iskandarani, grundare och kökschef på Laziza.
NYHETER. Till hösten öppnar Laziza sin tredje restaurang i Skåne. Samtidigt växlar de upp sitt hållbarhetsarbete med egna odlingar och mer närproducerat.
Annons

Restaurangen i forskningsbyn Ideon i Lund blir Lazizas största, med plats för 200 sittande gäster. Just nu totalrenoveras lokalen som ligger i Alfahuset, en gammal byggnad med mycket karaktär.

– Vi kommer att behålla så mycket som möjligt av det ursprungliga råmaterialet, samtidigt som vi adderar en modern design med mellanösterntouch. Målet är att erbjuda våra lunchgäster samma lyxiga känsla och atmosfär som en kvällsrestaurang, säger Sadoo Iskandarani, grundare och kökschef.

Libanesisk husmanskost med hjärta

Laziza startade 2010 och har två lunchrestauranger i Malmö. Att Sadoo Iskandarani väljer att öppna sin tredje restaurang just i Ideon i Lund är ingen slump. I forskningsbyn jobbar cirka 10 000 personer och Laziza levererar redan idag catering hit flera gånger i veckan.

– Vårt koncept är traditionell libanesisk husmanskost med mycket hjärta och 90 procent av den mat vi serverar är vegetarisk. Många av de som jobbar i Ideon är väldigt miljömedvetna och uppskattar våra rätter.

Stärker sin hållbarhetsprofil

Laziza har alltid haft stort fokus på social hållbarhet och de flesta medarbetare är personer som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden. I samband med etableringen i Lund, kommer Laziza att utveckla sin hållbarhetsprofil. Planen är bland annat att ha egna odlingar och att satsa ännu mer på närproducerat och säsongsbetonade råvaror.

– Vi har jobbat mycket med den sociala hållbarheten, men känner att det är dags att ta ett större ansvar även inom andra områden. Många hämtar ju sin inspiration på restauranger och där kan vi göra skillnad. Planen är att de rutiner vi sätter på Laziza i Lund ska tas vidare till de andra restaurangerna.

Fler lokala samarbeten på gång

Sadoo Iskandarani vill också utveckla samarbetet med lokala matproducenter. På restaurangerna i Malmö serveras till exempel bara läsk som tillverkas i Skåne.

– Det är ett sätt för oss att hjälpa mindre aktörer att synas. Vi har ju jättemycket folk som kommer till oss och kan vara ett skyltfönster för lokala produkter, säger han.

Under 2025 kommer Laziza att öppna ytterligare en restaurang i Hyllie i Malmö. I koncernen ingår också ett eget varumärke med libanesiska produkter som säljs i livsmedelsbutiker.

– Just nu är det mycket på gång, vad som händer efter det får vi se. Det är alltid en utmaning att växa och samtidigt behålla själen. För oss är det viktigast av allt, säger Sadoo Iskandarani.

 Läs även intervjun med Rabia El Kassem på Laziza i Malmö

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...