Annons

Lisebergs vd får internationellt prestigeuppdrag

zoom Hållbarhet är en av de frågor Andreas Andersen vill jobba med <br />
som ny ordförande för IAAPA.  Foto: Liseberg
Hållbarhet är en av de frågor Andreas Andersen vill jobba med
som ny ordförande för IAAPA.
Foto: Liseberg
NYHETER. Lisebergs vd Andreas Andersen blir ordförande i nöjesparkernas globala branschorganisation IAAPA. ”En chans att sätta hållbarhetsfrågan på kartan.”
Annons

Andreas Andersen är stolt och glad över utnämningen till ny ordförande för branschorganisationen IAAPA, och vill dela äran med sina kollegor.

– Det är ett mycket prestigefullt uppdrag och ett kvitto för den roll som Liseberg, som sjunde bäst besökta parken i Europa, spelar i branschen.

Ordförandeskapet gäller i ett år och du ska hantera uppdraget tillsammans med ditt ordinarie jobb. Vad betyder utmärkelsen för dig och för Liseberg?

– Jag kommer att fungera som en slags ambassadör för branschen. Det här blir en chans att sätta hållbarhetsfrågan på kartan, något som jag brinner för. Jag ser också en möjlighet att lyfta kunskapskurvan i branschen, att visa upp goda exempel och utbilda personal där säkerhetsfrågan är extra viktig.

Vad innebär en hållbar nöjespark?

– Miljö är en stor del, vi som bransch konsumerar mycket energi, genererar mycket skräp och våra gäster transporterar sig långt för att komma hit. På Liseberg är vi nästan uppe 50 procent ekologisk mat, det spelar stor roll. Hållbarhet handlar också till stor del om arbetsmiljön och att personalen mår bra. Men hållbarhet innebär också ett ekonomiskt och långsiktigt tänkande.

Du älskar nöjesparker, vilken är den bästa nöjesparken i världen?

– Åh, det finns så många. En av mina favoriter är så klart Liseberg, men jag tycker också mycket om Universal, Disney och Fårup sommerland.

Vilka är de viktigaste frågorna för nöjesparksbranschen idag?

– Säkerhetsaspekten driver vi som bransch och organisation väldigt hårt. Det handlar mycket om utbildning hos personalen och är en fråga som det är viktigt att lägga fokus på.

Har ni i branschen blivit bättre vad gäller säkerhet?

– Ja, globalt har vi blivit mycket bättre. Branschen har i Sverige och i Europa en hög säkerhetsnivå och här spelar IAAPA stor roll.

Vad händer på Liseberg framöver?

– Mycket! Nästa år inviger vi berg- och dalbanan Valkyria som kommer att bli fantastisk. Vi har även expansionsplaner som vi jobbar med just nu, vi planerar att bygga upplevelsehotell och inomhusvattenpark med planerad invigning 2021.