Annons

Lyckokast för Boulebar

zoom Boulebar gör en nyemission och tar in Spiltan som ny delägare.
Boulebar gör en nyemission och tar in Spiltan som ny delägare.
NYHETER. Investmentbolaget AB Spiltan går in som ny delägare i restaurangkedjan Boulebar.
– Vi behövde kapital och i Spiltan hittade vi en långsiktig ägare som skapar förutsättningar för oss att växa, säger Boulebars grundare Henrik Kruse.
Annons

Bolaget bakom Boulebar, Pied Tanca Group AB, driver åtta Boulebar i fem städer och omsatte cirka 175 miljoner kronor 2017. Företaget har växt snabbt de senaste åren och bland annat öppnat sin första utländska anläggning, i Köpenhamn, och en fjärde bar i Stockholm. Hittills har företaget växt utan externt kapital, men nu har ledningen valt att göra en nyemission med AB Spiltan. Investmentbolagets ägarandel kommer att bli cirka 25 procent.

Enligt Henrik Kruse, grundare och huvudägare i Pied Tanca Group AB, är det en möjlighet att båda konsolidera och ta nya steg framåt.

– Vi har gjort stora investeringar det senaste året och behöver komma i kapp, både organisatoriskt och finansiellt. Spiltan är en väldigt bra partner med stor erfarenhet av att bygga bolag och att jobba med entreprenörer. Vi har hittat varandra väldigt bra, så vi är väldigt glada just nu.

Långsiktig ägare

I samband med nyemissionen blir Göran Pallmar, Investment Manager på Spiltan, ny styrelseordförande i Pied Tanca Group. Samtidigt går ytterligare en person från Spiltan in i styrelsen.

– Spiltan är en långsiktig ägare och inte ute efter att hämta pengar på kort sikt. Det känns skönt att vi kan ta det lugnt och växa steg för steg.

Kommer de att vara engagerade i verksamheten?

– Ja, vi har tagit med dem på en turné till alla Boulebarer. De kommer inte från restaurangbranschen, och det tycker vi är bra. Det kommer att berika oss. Olika är bra.

Vad är målet med nyemissionen?

– Vi har ett tydligt tillväxtmål på lång sikt. Vi tor att vi kan växa med över 20 procent per år och öppna ytterligare 2-3 barer de närmsta åren. Men det viktiga för oss nu är att stärka det vi har, hålla kvaliteten och att vi har rätt människor med oss.

Vad har varit den största utmaningen de senaste åren?

– Ledarskapet, både i bolaget och på barerna. Det är den största utmaningen när man växer snabbt och bitvis har vi haft problem med det. Det är naturligt när man vill mycket och har ambitionerna, men inte alltid möjligheterna.

Nuvarande ägare och flera av företagets medarbetare deltar också i nyemissionen.

– Alla anställda har fått ett erbjudanden och det blir runt 20 medarbetare som går in som delägare. Det är jätteviktigt för oss att de får den chansen, och Spiltan tycker också att det är kul. Det ligger i deras affärsidé att alla känner att de är en del av bolaget och möjlighet att ta del av värdeutvecklingen.