Annons

”Många har bättre koll på New Yorks utbud än Göteborgs”

zoom Utgångspunkten för boken har varit semestrande på ett säkert sätt.
Utgångspunkten för boken har varit semestrande på ett säkert sätt.
NYHETER. Idén kläcktes samtidigt som påskkycklingarna i våras och i dagarna landar boken Sverigesommar – 555 fantastiska semesterupplevelser i butikshyllorna. På rekordkort tid har en gedigen inspirationskälla till årets analkande hemester tagit form.
Annons

Jeppe Wikström, du är förläggare på Bokförlaget Max Ström som nu ger ut Sverigesommar – 555 fantastiska semesterupplevelser. Hur uppstod idén?

– Det var när två problemställningar möttes – dels den djupa kris som besöksnäringen befinner sig i och dels att svenskarna i år inte kommer att kunna resa utomlands. Ovanpå detta är många inte så himla påhittiga, eller snarare kunniga om vad som finns att upptäcka på hemmaplan. Gräset är liksom alltid grönare någon annanstans. Jag vet folk som har bättre koll på butiker och restauranger i Brooklyn än i Göteborg …

Från idé till utgivning på bara ett par månader – hur har arbetet sett ut?

– Vi har varit en redaktion på tio erfarna skribenter och fotografer och vi har samtidigt fått stöd från en handfull svenska besöksorganisationer, både vad gäller material och finansiering. Tack vare det kan vi erbjuda den här boken till ett väldigt förmånligt pris.

Vem kommer att ha glädje av boken?

– Alla som befinner sig i Sverige i sommar. Vi har anpassat innehållet till såväl barnfamiljer som äventyrslystna och den som mest bara vill ta det lugnt.

Varför just 555 tips?

– För att Sverige har så mycket att erbjuda. Från början skulle det vara 333, sen blev det 444 och räknar du riktigt noga tror jag att vi landade på uppemot 600. Vår utgångspunkt har varit aktiviteter och destinationer som tillåter semestrande på ett säkert sätt, så att det är lätt att hålla avstånd till varandra. Naturen är i centrum. Vi har medvetet valt att inte skriva om hotell eller restauranger eftersom svenskar generellt väldigt duktiga på att hitta både boende och bra matalternativ på nätet.

Vilken är din personliga Sverigefavorit?

– Jag har så otroligt många, och arbetet med den här boken har gjort att jag upptäckt ännu fler. Vi har omkring 100 000 öar längs Sveriges kust och där finns det många pärlor att upptäcka. Att uppleva Göta kanal på nya sätt – från cykelsadeln eller SUP-brädan – är något jag ser fram emot att göra så småningom.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...