Annons

”Mat och möten får folk till kontoret”

zoom Sadoo Iskandarani tror på en ljus framtid för lunchrestaurangerna, även om fler jobbar hemifrån. Foto: Laziza
Sadoo Iskandarani tror på en ljus framtid för lunchrestaurangerna, även om fler jobbar hemifrån. Foto: Laziza
NYHETER. En färsk undersökning från Novus visar att bara 4 av 10 planerar att jobba heltid från kontoret den närmaste tiden. Vad säger det om framtiden för lunchrestaurangerna? ”Mat och möten är det som kommer få folk att gå till kontoret”, tror Sadoo Iskandarani, vd Laziza.
Annons

Precis som många andra tappade Sadoo Iskandaranis restauranger över en natt 90 % av sina lunchgäster när pandemin slog till. Nu när restriktionerna 1,5 år senare har tagits bort är det inte samma omvälvande skillnad över en natt – men Malmös lunchgäster har successivt börjat hitta tillbaka.

– Vi är fortfarande inte uppe i de 300 luncher per dag som vi hade innan pandemin men det jag kan se sen en tid tillbaka är att lägstanivån hela tiden höjs. Nu när restriktionerna är borta kan vi planera lite mer och bättre, säger Sadoo Iskandarani.

– Sen fortsätter vi att hålla distansen och ligga under vår maxkapacitet ett tag till. Folk vill ha mer space, det kommer att hänga kvar men visst känns det hoppfullt att trycket ibland gör att gäster måste vända i dörren.

Men framtiden då, vad händer om alltfler jobbar hemifrån? En ny arbetslivsundersökning som gjorts av Novus på uppdrag av Sodexo visar att endast 4 av 10 planerar att jobba heltid på kontoret de närmaste månaderna.

Kontorskomplexen förändras

Sadoo Iskandarani är inte särskilt orolig för hur det påverkar affärerna utan tror snarare att en lunch ute blir ännu viktigare de dagar folk väl är på plats. Och till viss del får han bekräftelse i Novus undersökning, som visar att kollegorna är den största fördelen med kontoret.

– Mat och möten. Att träffas och gå ut och äta, känna samhörighet, det är sådant som kommer att få folk att gå till kontoret. Och där fyller lunchrestaurangen en viktig roll! Sen har jag också sett att många av pandemins hemmajobbare går ut och äter. De är inte en förlorad kundgrupp.

En annan framtidsspaning Sadoo Iskandarani reflekterat över, kopplat till sin egen verksamhet, är hur kontorskomplexen kommer att förändras. Istället för att varje företag har stora utrymmen med många arbetsplatser lär fler företag samsas om ytorna.

– Kontor i attraktiva lägen kommer att fyllas med folk och när fler företag samsas om ytorna blir lunchrestaurangerna välbesökta. När det lossnar ser jag allra mest framemot att återanställa de 20 medarbetare som jag fick säga upp i början av pandemin. Några har jag redan tagit tillbaka men jag längtar efter att höra av mig till fler.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...