Annons

MAX först i branschen med jämställd sponsring

zoom Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burger.
Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burger.
NYHETER. Hamburgerkedjans sponsorarbete har blivit certifierat genom stiftelsen FairPay. "Målet är att alltid vara 50/50", säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burger.
Annons

Hösten 2022 bad hamburgerkedjan stiftelsen FairPay om en granskning av sponsorarbetet för att lära mer om vad de kunde göra för att bli bättre, men också för att se om de kunde uppfylla FairPays kriterier för jämställd sponsring och bli certifierade. Och det kunde de.

Alltid jobbat för jämställdhet

Certifieringen är viktig på flera olika sätt, menar Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burger:

– Vi har sedan mina föräldrar startade MAX jobbat med sponsring och att stötta idrott och vi har alltid jobbat för jämställdhet i vår sponsringsstrategi. En hållbar utveckling handlar inte bara om miljö utan också om rättvisa och jämställdhet – där kommer FairPay in som en viktig spelare.

Målet är 50/50

Målet är alltid att fördelningen ska vara helt jämställd.

– Det kan variera någon procentenhet. Men målet är att alltid vara 50/50.

Samarbetet med FairPay kommer att fungera på samma sätt som sponsorskapen, säger Christoffer Bergfors.

– Långsiktigt och strategiskt. FairPay godkänner certifieringen årligen och vi kommer dessutom ha löpande workshops och utbildningar för att underhålla och uppdatera kunskap och medvetenhet inom organisationen. Vi kommer att dela med oss av det arbete som vi har genomfört och sprida information om FairPay och hur de jobbar. Vi ser samarbetet med dem på samma sätt som våra sponsorskap.

Hoppas fler ska följa efter

FairPay har också genomfört en internutbildning för de som förhandlar om sponsorskap på MAX.

– Och vi har fått redskap för kontrollfrågor och uppföljning när vi själva synar föreningar under eller inför en förhandling eller avtalsskrivning, berättar Christoffer Bergfors som nu hoppas att fler ska följa hamburgerkedjans exempel och titta närmare på hur fördelningen av sponsormedel ser ut.

MAX delar även årligen ut ett idrottsstipendium till aktiva idrottare i Norrbotten. Stipendiet har delats ut sedan 1985 och ska fungera som en sporre som motiverar till att fortsätta satsa på idrotten.

Prispengarna på 100 000 kronor kan användas för resor till tävlingar och träning. Det har hittills delats ut till 39 personer varav 19 tjejer och 20 killar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...