Annons

Midnattssolens trädgård ska stärka Jokkmokk som besöksmål

zoom Midnattssolens trädgård ska locka fler till Jokkmokk. Skiss: Ramböll på uppdrag av Jokkmokks kommun.
Midnattssolens trädgård ska locka fler till Jokkmokk. Skiss: Ramböll på uppdrag av Jokkmokks kommun.
NYHETER. Målet med den nya trädgården som väntas vara klar 2025 är att skapa en attraktiv natur- och trädgårdsupplevelse med tydlig koppling till Carl von Linné och hans forskningsresa till Jokkmokk och Lappland.
Annons

Just nu pågår finansieringsarbetet av Midnattssolens trädgård för fullt. Projektet beskrivs som en unik satsning i Jokkmokk, nästan mitt på polcirkeln – där den samiska kulturen möter natur, arkitektur och design.

– Vår förhoppning är att satsningen ska leda till fler övernattningar och restaurangbesök i Jokkmokk, säger Lena Vikström, projektledare Midnattssolens trädgård.

Förutom visningsträdgårdar, köksträdgård, växthus och besöksutrymmen, kommer trädgården att få en restaurang samt pedagogiska utrymmen för att olika målgruppers behov ska kunna mötas.

En av Europas snabbast växande

Precis som andra regioner i Sverige spår Norrbotten att hemestrandet blir vanligare framöver och att intresset för naturupplevelser består. Den regionala utvecklingsstrategin slår även fast att ”Swedish Lapland” är en av Europas snabbast växande turistdestinationer. Att skapa nya, hållbara besöksanledningar blir därför viktigt, menar  Lena Vikström.

– Förhoppningen är att Midnattssolens trädgård, tillsammans med Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum, Icehotel i Jukkasjärvi, Treehotel och Arctic Bath i Harads kommer att öka regionens attraktionskraft. Och skapa fler arbetstillfällen för Jokkmokksborna.

Samarbeten kring forskning

Men mer behövs. För att åstadkomma en hållbar verksamhet – som ger besöksanledning på årsbasis – utanför högsäsong, kommer även samarbeten kring forskning och utbildning att etableras på platsen.

– När det gäller forskning och utbildning vill vi skapa samarbete med universitet och högskolor. Grön omställning, hållbar utveckling, biologisk mångfald och nya förutsättningar för odlande i norr är exempel på områden som är aktuella för forskning och som väcker stort publikt intresse.

En nationell referenskommitté arbetar just nu med att söka extern finansiering från EU, statliga och andra organisationer, samt privatpersoner – för att trädgården ska kunna stå klar som planerat, om fyra år.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...