Annons

Myllymäki – ny president för svenska Bocuse d’Or

zoom Tommy Myllymäki tar över som president för svenska Bocuse d’Or.
Tommy Myllymäki tar över som president för svenska Bocuse d’Or. "Ser det som en ära". Foto: pressbild
NYHETER. Han har vunnit tävlingen på hemmaplan och kammat hem både silver och brons i världsmästerskapen. Nu tar kocken Tommy Myllymäki över som president för svenska Bocuse d’Or. – Jag ser det som en ära. Bocuse d’Or betyder otroligt mycket för mig, både på det privata planet och som kock.  
Annons

Du tar över efter Henrik Norström som lämnar posten efter åtta år. Hur ska du fylla hans skor?  

– Ja det blir kanske inte så lätt. Men jag har jobbat nära honom i många år och har dessutom erfarenhet som både tävlande och coach och känner både det svenska teamet och Bocuse d’Or-organisationen väl. Sen försvinner ju inte Henrik någonstans, utan finns kvar som en del avBocuse d Or Sverige.

 Och vad betyder själva tävling för dig?

– Bocuse d Or är den största och mest prestigefyllda tävlingen som finns för kockar. Eftersom som den är stor internationellt sett ger den Sverige goda möjligheter att synas som matland.  Personligen har tävlingen bidragit stort till där jag är idag.

 Presidentposten innebär att du kommer att ingå i tävlingens internationella jury. Vad kommer du att leta efter när du gör din bedömning? 

 – I bedömningsarbetet får man som jury alltid en brief innan tävlingen kring vad man ska förhålla sig till. Men som alltid är det den godaste smaken som man letar efter, gärna med personlig touche, nytänk och mycket matlagningsglädje!

 Du kommer även ha det yttersta ansvaret för den svenska representationen. Vad blir viktigt att tänka på där? 

 – Inför tävlingen är det viktigt att vara väl insatt i de regler och förväntningar som ställs på de tävlande länderna. Den kunskap jag har med mig från mina år i Bocuse d’Or kommer att vara en fördel men samtidigt får inget tas för givet då tävlingen ständigt utvecklas och förändras. Så det gäller att vi är noga förberedda. På plats under själva tävlingarna, både i Bocuse d’Or Europe och i den stora världsfinalen i Lyon, kommer jag att ingå i juryn. 

 Jimmi Eriksson ska representera Sverige i tävlingen 2022/23. Nu närmast väntar Bocuse d’Or Europe i Budapest den 23-24 mars 2022. Vad tror du om hans chanser?  

 – Jimmi är en väldigt erfaren och duktig matlagare/tävlingsmatlagare och har sett framemot att få representera Sverige i tävlingen. Jag tror hans och därmed Sveriges chanser är stora. Men det krävs alltid en stor insats av kandidaten med team och massor av roliga timmar i köket med utveckling av bidraget för att nå högst upp på pallen och det är ju dit vi siktar.

Det har hänt fler roliga saker i år också. Din krog Aira på Djurgården i Stockholm har belönats med en stjärna i Guide Michelin. Vad betyder det för dig?

 – Det känns givetvis otroligt ärofyllt att ha blivit belönad med en stjärna i Michelin. Det är kul för mig men jag gläds allra mest med hela teamet som jobbar hårt och målmedvetet varje dag för att göra gästernas besök till något extra. 

Varför tror du att ni fick stjärnbelöningen?  

 – Vad som ligger bakom vet jag inte, men jag tror, tycker och hoppas att vi lagar god mat samt har en trevlig och professionell service. Att det ligger till grund för stjärnan.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...